Fotografie Trips & Uitjes

Op deze pagina besteed ik aandacht aan de vele mogelijkheden die ons land en de ons omringende landen te bieden hebben voor Fotografie Trips van een dag of enkele dagen. Veel van de uitjes zijn ook te boeken als Workshops. Eerst breng ik Nederland in kaart in (alfabetische) volgorde van Provincie.

Drenthe

Park Oikos - Ruinen

Adres: Achterma 20,

7963 PM Ruinen

Telefoon: 0522 474 286

Park Oikos is beleven, leren, spelen en ontdekken...daar begint hun home page mee. Een understatement!
Het park wordt gerund door een zeer enthousiast stel wat hun liefde voor de wolven goed weet over te brengen op de bezoeker. Men kan arrangementen afspreken, waarbij men met 4 personen (meer is niet aan te raden) voor een klein bedrag bij de wolven in de kooi mag. Perfect voor het maken van foto's zonder storend gaas. Let wel, je bent te gast bij de wolven en dat betekent dat je niet zomaar overal mag gaan lopen binnen de omheining, wat soms wel eens wenselijk kan zijn voor het licht. Zie dat als een uitdaging om de omstandigheden te accepteren zoals deze zijn. Het park biedt huis aan Karpaten - en Hudson Bay wolven.

Voor een foto impressie: http://www.mjr-fotografie.nl/portfolio/page-5

Pluspunten:

 • Kleinschalig park
 • Het geboden arrangement door bij de wolven in de kooi te mogen geeft kans op veel mooie foto's.
 • Door het enthousiasme van de eigenaars, krijg je als bezoeker veel achtergrond informatie.

Minpunten:

 • Eigenlijk geen
 • HELAAS IS HET PARK GESLOTEN SINDS OKTOBER 2016

  Link naar de website: http://www.parkoikos.nl

**************************************************

Noorder Dierenpark - Emmen

Korte beschrijving: Eén van de mooiste dierentuinen in Nederland. Door de opzet kan je vrij dicht bij dieren komen, zonder dat er overal hekken, gaas of glas is. Als je wilt kan je de Giraffen zelfs voeren. Leuk is ook dat zij een pagina op hun website hebben waar je na je fotografie dag je mooiste foto's kunt uploaden (bezoekersfoto's).

Pluspunten:

 • Dieren goed zichtbaar, op veel plekken zónder glas, gaas, of hekwerk.
 • Op doordeweekse dagen valt de drukte niet op

Minpunten:

 • Eigenlijk geen

Linkje: www.noorderdierenpark.nl

**************************************************

Gevangenismuseum - Veenhuizen

Korte beschrijving: Een prachtig recent vernieuwd museum over gevangenissen van vroeger tot nu.
Het is mogelijk om er een rondleiding te krijgen per oude gevangenisbus door het pittoreske en landelijk gelegen dorpje Veenhuizen. Iedere woning in het oude Veenhuizen heeft z'n eigen verhaal en draagt bij aan het beeld dat er gecreëerd wordt dat de tijd er minstens 100 jaar heeft stilgestaan.

Pluspunten:

 • Het museum is gehuisvest in een oud 'gesticht' dat zowel van binnen als van buiten voor mooie plaatjes kan zorgen. Tevens is de locatie ervan mooi dichtbij het oude Veenhuizen.

Minpunten:

 • Zoals bij elk museum, veel mensen binnen.

Linkje naar de website: http://www.gevangenismuseum.nl/

**************************************************

TT Circuit Assen

 

Flevoland

Orchideeën Hoeve - Luttelgeest

Ooit wel eens een wereldreis gemaakt? Bezoek de grootste tropische tuinen van Europa en reis van werelddeel naar werelddeel in de Orchideeën Hoeve. Ontdek, geheel overdekt, een wereld vol natuurlijke kleuren en geuren uit Midden-Amerika, Australië en Azië.

De wondere wereld van vlinders, Lori’s en orchideeën
Duizenden soorten wilde en zeldzame orchideeën, tropische vogels, kleurrijke Lori’s, reptielen en koikarpers zijn op natuurlijke wijze samengebracht in de Maleisische, Orchideeën- en Lorituin. In de Vlinder Vallei, Europa’s grootste vlindertuin, vliegen meer dan tweeduizend vlinders.

Ontdek in de Lorituin een wereld met meer dan tachtig kleurrijke Lori’s van de Blauwe Bergen en voer de papegaaitjes zelf met een voederbakje nectar. De Lori zal voorzichtig op uw arm landen en zich tegoed doen aan de heerlijke nectar, een leuk moment om een foto te maken.

Er zijn mogelijkheden voor fotografie workshops, maar alle kassen en de vlindertuin geven genoeg mogelijkheid om zelf te experimenteren.

Pluspunten:

 • Ruim van opzet, waardoor er veel mogelijkheden zijn om foto's te maken zonder dat er andere bezoekers op staan.
 • Goed te combineren met bijvoorbeeld Park Oikos (geeft wel de verplichting om die dag meerdere objectieven mee te nemen).
 • Veel variëteit, vlinders, bloemen, watervallen, etc. waardoor er veel geëxperimenteerd kan worden met diafragma voorkeuze, sluitertijden en ISO waardes.

Minpunten:

 • Restaurant sluit al voordat de kassen sluiten.

Link naar de website: http://www.orchideeenhoeve.nl/ 
Klik op deze link voor Fotografie Tips & Tricks voor het fotograferen van Vlinders

**************************************************

Oostvaarderplassen - tussen Almere en Lelystad

Van de Oostvaardersplassen is er maar één in Nederland. Sterker nog: in heel Europa is er geen gebied dat met de Oostvaardersplassen te vergelijken valt. Diep in zuidelijk Flevoland schiep de natuur een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen. Wandel of fiets over een van de vele paden van de Oostvaardersplassen en maak kennis met het Nederland van duizenden jaren geleden.

Ganzen, lepelaars en aalscholvers wisten de Oostvaardersplassen te vinden, net als reeën, vossen, hazen, vleermuizen en vlinders. Zelfs de zeearend broedt hier sinds een paar jaar weer. Om graslanden tot ontwikkeling te brengen zijn er Heckrunderen, konikpaarden en edelherten in het gebied losgelaten. Met elkaar leven deze dieren hier een natuurlijk leven, op een plek waar de natuur het voor het zeggen heeft.

De Hollandse Hout, het Oostvaardersbos, Kotterbos, Praambos en Oostvaardersveld zijn in beginsel vrij toegankelijk. De Oostvaardersplassen, waar kuddes in het wild levende dieren voorkomen, zijn dat niet. Ook door de terreingesteldheid is de toegankelijkheid beperkt.

Beperkte toegankelijkheid in de winter
Het Oostvaardersbos, De Driehoek en het Kotterbos doen in de wintermaanden dienst als rustgebied voor de edelherten, heckrunderen en konikpaarden uit de Oostvaardersplassen. De gebieden zijn dan beperkt toegankelijk voor het publiek. Ook het wandelgebied aan de Knardijk en de spoorbaan zijn gesloten voor publiek.
Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders en Buitencentrum Oostvaardersplassen zijn wel bereikbaar. De afrit vanaf de Buitenring en het fietspad vanuit het Kotterbos zijn open. Observatiehut De Schollevaar is de rest van het jaar niet vrij toegankelijk, maar in de winter wel.

Pluspunten:

 • Een echt (en uniek voor NL en Europa) natuurgebied.

Minpunten:

 • Niet alle delen zijn toegankelijk, waardoor de kans om Wild Life te fotograferen sterk wordt beïnvloedt.

Link naar de website: http://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/oostvaardersplassen

Friesland

Aqua Zoo Friesland - Leeuwarden

Aqua Zoo Friesland is een dierentuin waar bijzondere diersoorten in een waterrijke en natuurlijke omgeving leven. In de natuurlijke biotopen leven flamingo’s, neusberen en dwergotters in families bij elkaar en vanuit de bomen kun je de binturongs en kleine panda’s zien. Zeeberen, zeehonden en pinguïns, ringstaartmaki’s; er zijn nog veel meer dieren te bewonderen.

Linkje naar de website: http://www.aquazoofriesland.nl/

**************************************************

Tuinen in Friesland

Waarschijnlijk zullen er in de andere provincies ook kijktuinen te vinden zijn, hieronder alvast één tuin die vrij te bezoeken is in Friesland en zeer fotogeniek is. Meer tuinen volgen, ook voor de andere provincies (Voor de provincie Gelderland heb ik er al een paar in kaart gebracht).

 • De Stekkenplek - Hemelum

**************************************************

It Damshus - Nij Beets

Duik in de geschiedenis van de laagveenderij en beleef het indrukwekkende leven van de bewoners uit eind 19e, begin 20e eeuw.

De stichting It Damshus overkoepelt de activiteiten van het openluchtmuseum It Damshus en het Sudergemaal. Ook organiseert It Damshus boottochten die bij deze musea vertrekken. Het museum laat de bezoekers op een levendige en actieve manier ervaren hoe laagveenturf werd gemaakt en hoe de veenarbeiders leefden en werkten in de periode van 1863 tot ca. 1920. Hun erbarmelijke werk-, woon- en leefomstandigheden waren de voedingsbodem voor een felle sociale strijd. Daarnaast wordt een indruk gegeven van de verandering van het landschap als gevolg van de turfwinning. Zo krijg je een totaalbeeld van de sociaaleconomische, politieke en landschappelijke geschiedenis van de laagveenderij in Opsterland en Smallingerland met als uitgangspunt Nij Beets.

Let op: voor de boottochten is reserveren noodzakelijk.

**************************************************

Ir Wouda Gemaal - Lemmer

Stoomgemaal

De kracht van stoom en water

Het grootste stoomgemaal ter wereld maakt indruk. In de enorme machinehal staan vier stoommachines met daaraan gekoppeld vier machtige vliegwielen, die nog steeds operationeel zijn. De stoommachines en vliegwielen drijven acht ronde centrifugaalpompen (ook wel Jaffapompen genoemd) aan die per dag ongeveer 6 miljoen m³ water verplaatsen.

Strijd tegen het water

Het gemaal wordt nog steeds ingezet om het waterpeil in de Friese wateren te verlagen. Om de ketels te vullen met water, de zware stookolie voor te verwarmen en de acht pompen één voor één op te starten, is een ploeg van minimaal elf mensen nodig. Na zes uur opstarten en opwarmen draait de bijna 100 jaar oude machine op volle toeren. En dat is een fantastisch gezicht.

Omdat het monumentale Woudagemaal een belangrijke praktische functie in de Friese waterhuishouding heeft, wordt het door een vaste technische ploeg bediend en onderhouden. De complete stoomploeg bestaat uit vijftien man. Dat zijn allemaal werknemers van het waterschap in Fryslân, Wetterskip Fryslân, de eigenaar van het stoomgemaal.

Industrieel verleden

De vier stoommachines zijn van het horizontale tandem-compoundtype. Hierin wordt de afgewerkte stoom uit de eerste cilinder - met hoge druk - gebruikt als voeding voor een tweede cilinder - met lagere druk - op dezelfde zuigerstang. De vier imposante machines zijn voorzien van grote vliegwielen en horizontaal liggende cilinders en zuigerstangen.

Techniek en stoom

De machines werken twee aan twee in tegengestelde richting op oververhitte stoom van 310 graden Celsius, bij 14 atmosfeer overdruk. In het ketelhuis naast het gemaal stonden ooit zes kolengestookte ketels, maar in 1955 werden deze vervangen door vier ketels, die in 1967 zijn omgebouwd voor de oliestook.

Wouda Gemaal bezoeken

Het Woudagemaal in Lemmer staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst, maar is geen museum. Alles is echt en heeft een functie. Wilt u het gemaal volledig in actie zien? Als vriend van het Woudagemaal krijgt u als eerste bericht van deze bijzondere draaimomenten!

Linkje naar de website: http://www.woudagemaal.nl/

 

Gelderland

Apenheul - Apeldoorn

Korte beschrijving: Natuurlijk zijn er hier erg veel apen te zien zoals de naam al doet vermoeden. De dieren zitten in mooie ruime plekken waar ze goed te fotograferen zijn. Er zijn zelfs aap soorten waar je gewoon tussen loopt.
Apenheul is een prachtig, groen dierenpark waar jaarlijks zo’n 500.000 mensen een onvergetelijk dagje uit beleven. Maar zij hebben nog veel meer te bieden! Ze zijn expert op het gebied van apen. Jarenlange ervaring en onderzoek hebben een schat aan informatie opgeleverd.
Met deze kennis, met mankracht en met financiële steun initiëren en helpen zij natuurbehoudprojecten wereldwijd via het Apenheul Natuurbehoudfonds.

Pluspunten:

 • Je loopt tussen de apen dus veel kans om mooie foto's te maken.
 • Park heeft een gezonde leefomgeving voor de apen, daardoor veel kans om jonge dieren te fotograferen

Minpunten:

 • Eigenlijk geen, ondanks het hoge bezoekersaantal is er altijd voldoende ruimte
 • Misschien één minpuntje dan, de apen willen nog wel eens aan de ritsen van je fototas zitten.

Link naar de website: http://www.apenheul.nl

**************************************************

Burgers Zoo - Arnhem

Korte beschrijving: Fraai dierenpark met verschillende thema's waar dieren in hun (nagebouwde) natuurlijke omgeving te bewonderen en te fotograferen zijn. Er is ook nog een ouder gedeelte aanwezig, wat een normaal dierenpark is.

Pluspunten:

 • Dieren in hun natuurlijke omgeving, erg mooie omgeving.

Minpunten:

 • Dieren in hun natuurlijke omgeving heeft als nadeel dat je ze niet altijd ziet, je zult soms wat geduld (of geluk) moeten hebben met wat je ziet en op welk moment.

Link naar de website: http://www.burgerszoo.nl

**************************************************

VSM - Beekbergen

Veluwse Stoomtrein Maatschappij

Alles is veranderd, maar de stoomtrein tussen Apeldoorn en Dieren is gebleven. Niet als een dagelijks vervoermiddel, maar wel als een bijzondere attractie. Op de Koningslijn rijdt de VSM met een groot aantal stoomlocomotieven, Nederlands historische diesellocomotieven en rijtuigen door het schitterende landschap van de Veluwe en de IJsselvallei en beleeft u een dagje spoorvervoer uit het verleden.

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij heeft zich ten doel gesteld een rijdend spoorwegmuseum in dienst te houden. Met veel zorg, geduld en kennis werken de VSM-ers aan de instandhouding en het onderhoud van de locomotieven, rijtuigen en goederenwagens.

Op hun internetpagina's treft u informatie aan over de arrangementen en rijdagen en vindt u informatie en foto's over het traject en materieel.

Pluspunten:

 • De stoomtreinen rijden in een erg mooie omgeving.
 • Station en remise zijn vrij te betreden (niet op de stoomdagen)
 • Met wat geduld en de juiste compositie zijn er leuke nostalgische foto's te maken.

Minpunten:

 • Op de stoomdagen is het er erg druk
 • Check de website wanneer er wel of niet gereden wordt, het uitje moet gepland worden

 

Linkje naar de website: http://www.stoomtrein.org/

**************************************************

Dolfinarium - Harderwijk

Korte beschrijving: Een dierenpark wat zich gericht heeft op voornamelijk Dolfijnen en andere zee zoogdieren. Naast de shows is er veel in de open lucht te zien en zijn er mogelijkheden voor speciale arrangementen, zoals een kijkje achter de schermen of "in het water met de dolfijnen of de verschillende fotomomenten die het park organiseert.

Pluspunten:

 • Ondanks beperkt aanbod aan verscheidenheid van dieren is er veel te zien

Minpunten:

 • Vaak erg druk in vergelijking met andere dierenparken, plan een fotografie uitje in ieder geval door de week

Linkje naar de website: http://www.dolfinarium.nl/nl

**************************************************

Paleis het Loo - Apeldoorn

Korte beschrijving: Paleis het Loo met een hele grote mooie tuin. Van 1 april t/m 1 juni is het park rondom slot Het Oude Loo geopend voor publiek. Met een geldig entreebewijs voor het paleispark (is niet gelijk aan het entreebewijs voor Paleis Het Loo) kunt u nu de prachtige wandelroutes volgen en tevens jachtslot Het Oude Loo (vanaf een afstand) bekijken. Het 15e-eeuwse jachtslot met een gracht eromheen wordt nog steeds door de Koninklijke familie gebruikt. Het park rondom Het Oude Loo staat bekend om de vele prachtige bloemen, de rododendrons en azalea’s staan in deze periode volop in bloei! U vindt er ook de Beeldenvijver, een kegelbaan en een doolhof.

Pluspunten:

 • De tuin op mooie zomerdagen

Minpunten:

 • Binnen mag je niet fotograferen

Linkje naar de website: http://www.paleishetloo.nl/

**************************************************

Tuinen in Gelderland

Waarschijnlijk zullen er in de andere provincies ook kijktuinen te vinden zijn, hieronder alvast een lijst met tuinen die al dan niet vrij te bezoeken zijn in Gelderland en zeer fotogeniek zijn. De tuinen in de andere provincies volgen.

 • Kwekerij Hof ter Dieren – Dieren
 • Hofstede het Holt – Leuvenheim
 • De Roode Hoeve – Nijbroek
 • De Verborgen Tuinen – Voorst
 • De Huzarenhof - Joppe
 • De Levenstuinen – Teuge
 • Kijktuinen – Nunspeet
 • Havikshof – Klarenbeek (ook roofvogels)
 • Kwekerij & tuin De Boschhoeve - Wolfheze

 

Slag om Grolle

(Terugkerend evenement in Groenlo)

Bij de Slag om Grolle wordt de inname van het in 1627 door Spaanse troepen bezette stadje herbeleefd. Niet met acteurs, maar met re-enactors mensen met een passie voor het zich inleven in een historische setting. Die komen uit heel Europa en soms zelfs van andere continenten om zich in Groenlo onder te dompelen in de zeventiende-eeuwse historie.

De grote betrokkenheid van de inwoners van het vestingstadje en het enthousiasme van de bezoekers die zich in werkelijk in 1627 wanen, vergroten elk jaar weer de belangstelling voor het evenement. Artiesten, ambachtslieden en handelaren in historische artikelen melden zich dan ook altijd bijtijds om weer van de partij te zijn.

Een paar cijfers: aan het evenement wordt meegewerkt door 1500 re-enactors met 18 nationaliteiten, met daarnaast 1500 deelnemers die het leven vanalledag uitbeelden, net als ruim 100 ambachtslieden, handelaren en artiesten. Achter de schermen zijn er 150 vrijwilligers actief.

Meer informatie over het evenement is te vinden op de website www.slagomgrolle.nl of de social media-kanalen van de Slag om Grolle.

Ondanks de tijd (oktober) van het jaar is het evenement enorm fotogeniek.

 

Groningen

Martinitoren – Groningen

Midden in de stad Groningen vinden we de Martinitoren. D'Olle Grieze, zo wordt deze prachtige kerktoren door de Groningers genoemd. De toren is maar liefst 97 meter hoog en DagjeWeg.NL besteeg de trappen tot 56 meter! Ga mee spieren trainen op de smalle trappetjes met wel 251 treden. Behalve de Martinitoren kent de stad Groningen nog veel meer prachtige gebouwen. Bij de Martinitoren hoort de Martinikerk. Deze is van 25 april tot en met 11 november geopend voor publiek.

Pluspunten:

 • Zowel de toren zelf als vanaf de toren is het leuk fotograferen
 • De stad Groningen heeft meer te bieden, waardoor je je niet hoeft te beperken tot de toren alleen, ga ook naar de stationshal.

Minpunten:

 • De trappen zijn smal, waardoor het meenemen van een grote fototas niet aan te raden is

Linkje naar de website: http://www.martinistad.nl/groningen/martinitoren/ 

{tab Limburg}

Dierentuin GaiaZoo – Kerkrade

In GaiaZoo sta je dicht bij de machtigste en meest imposante diersoorten van de wereld. In één dag reis je van Afrika naar de regenwouden van de Amazone en verder naar het hoge Noorden. Overal kom je de mooiste dieren tegen! Bekijk machtige gorilla’s van heel dichtbij en zie de imposante neushoorns of razendsnelle cheeta’s voorbij komen. En vergeet de koning der dieren niet: de indrukwekkende leeuw! Altijd favoriet zijn de aapjes, die in Rainforest rondslingeren en klimmen. In het doodshoofdapenbos klauteren de apen gewoon boven je hoofd.

Pluspunten:

 • Er is veel gedaan om de dieren in een natuurlijke omgeving te laten leven.

Minpunten:

 • Eigenlijk geen

Linkje naar de website: http://www.gaiazoo.nl/ 

 

**************************************************

 

Wereldtuinen Mondo Verde - Landgraaf

Wereldtuinen Mondo Verde of kortweg Mondo Verde is een 25 hectare groot, thema- en attractiepark, gelegen in Park Gravenrode, Landgraaf. In Mondo Verde worden vooral internationale tuinen getoond met de bijbehorende cultuur. Mondo Verde is door de familie van der Honing in 2007 overgenomen. zij hebben het park getransformeerd naar een waar familiepark met vele verschillende diersoorten, attracties en tuinen, waar 3 generaties gedurende 365 dagen per jaar hun hart kunnen ophalen. 

Pluspunten:

 • Erg mooi aangelegde tuinen.
 • 365 dagen per jaar open

Minpunten:

 • Eigenlijk geen

Linkje naar de website: http://www.wereldtuinenmondoverde.nl/

 

 

Noord Brabant

Nationaal Park de Biesbosch - Drimmelen, Dordrecht en Werkendam

Begin je ontdekkingstocht in De Biesbosch bij een van de drie hoofdpoorten in Drimmelen, Dordrecht of Werkendam. Elke poort heeft een eigen identiteit met de daarbij behorende gekleurde kegelvormige bakens. Deze ‘kegels’ maken duidelijk dat je in het Nationaal Park De Biesbosch bent en je komt ze dus door het hele gebied tegen. Fun fact: de kegelvorm is een verwijzing naar de knaagsporten die bevers in het gebied achterlaten

**************************************************

Safaripark Beekse Bergen - Hilvarenbeek

Korte beschrijving: Een bezoek aan Safaripark Beekse Bergen is reizen van Zambia naar Kenia, van zebra naar olifant. Tijdens uw tocht door de savannes van het Afrikaanse continent komt u imponerende en verrassende dieren tegen. De variatie van het wild is werkelijk enorm.

Wist je trouwens dat het brullen van een leeuw 120 decibel geluid veroorzaakt, dit komt overeen met 10 vrachtwagens!

Pluspunten:

 • Je kunt ervoor kiezen om met je eigen auto door het safaripark te rijden. Het voordeel hiervan is dat je onderweg lekker kunt stoppen. Het lijkt net of je net een echte jungle bijna alle dieren lopen los rond je auto, is eens wat anders dan een normale dierentuin.

Minpunten:

 • In de winter zijn niet alle dieren buiten.

Linkje: http://www.safaripark.nl

**************************************************

Natuurmuseum Brabant - Tilburg

Korte beschrijving: Natuurmuseum Brabant heeft als doel om op een amusante en speelse manier, voor groot en klein, het belang te dienen van natuur en milieu. Zij doen dat door middel van tentoonstellingen, educatieve projecten en voorlichtingsactiviteiten met 20 betaalde medewerkers en 20 vrijwilligers. Het museum werkt samen met Stichting Het Noordbrabants Landschap en maakt deel uit van het Brabant European Partnership for Sustainability.

Het museum wordt grotendeels gefinancierd door de gemeente Tilburg, en daarnaast door de gemeenten Loon op Zand, Dongen, Gilze en Rijen, Oisterwijk, Hilvarenbeek en Goirle. Projecten van het museum worden mede mogelijk gemaakt door sponsors.

Pluspunten:

 • Vele mooie dingen uit de geschiedenis bijvoorbeeld vele opgezette dieren uit het verleden.

Minpunten:

 • OPgezette dieren moeten je wel aanspreken.

Linkje naar de website: http://www.natuurmuseumbrabant.nl/

**************************************************

Textielmuseum - Tilburg

In de ‘Wollendekenfabriek’ laat het museum zien met werkende machines hoe er vroeger geproduceerd werd, hoe de mensen het werken in de textiel ervaren hebben, is te zien en vertellen ze zelf in Hete Harten Koele Koppen.

Het Textielmuseum is ook een creatief bedrijf. Vormgevers, kunstenaars en studenten worden uitgenodigd om met bijzondere ontwerpen te komen, de vakmensen van het museum zetten deze om in patronen voor computergestuurde textielmachines. Vakmanschap wordt verbonden met creativiteit. Als bezoeker bent u getuige van het hele proces van schets tot product. Een inspirerende ervaring en allemaal vrij te fotograferen. Wilt u nog meer leren, genieten en inspiratie opdoen? Maak dan gebruik van de rondleidingen, of maak een praatje met de verschillende vakmensen.

Het TextielMuseum heeft de potentie om uit te groeien tot hét kennis-en expertise-centrum op het gebied van textiel in Europa.

Pluspunten:

 • Nog mooie oude elementen behouden.
 • Veel enthousiaste medewerkers.

Minpunten:

 • Het museum is niet heel erg geschikt voor hele "busladingen", maar het komt voor dat u deze daar wel aantreft.

Linkje naar de website: http://www.textielmuseum.nl

 

Noord Holland

Amsterdam, centrum

Korte beschrijving: In het centrum van Amsterdam lopen veel bijzondere, gekke, rare en interessante mensen rond. Daarnaast staan er een aantal erg mooie gebouwen, van modern tot zelfs uit de late Middeleeuwen (Warmoesstraat nummer 90 stamt uit 1485).

Amsterdam is dus een goede plek voor straatfotografie. Daarnaast worden er vaak evenementen gehouden. Op www.amsterdam.nl staan deze evenementen genoemd.

Pluspunten:

 • Veel diversiteit qua onderwerpen
 • Je kan er tijden over de grachten wandelen en telkens weer wat nieuws ontdekken.

Minpunten:

 • Drukte
 • Soms asociale mensen, irritante toeristen
 • Niet de meest veilige plek om 's nachts met je dure fotouitrusting rond te lopen, maar toch is het super om juist ’s avonds de straatfotografie te doen. Wees gewaarschuwd, bepaal van te voren wat je meeneemt en ga met meerdere, het blijft gevaarlijk zoals in elke grote stad, er lopen toch wel een aantal wat minder prettige personen rond.

**************************************************

De Duinen - bij Schoorl

Korte beschrijving: Een groot bosachtig duin gebied, het bos en duingebied is nog geheel in z'n waarde gelaten en geldt als breedste (5 km), hoogste (54m) en mooiste duinenrijk van Nederland, zowel in de zomer als buiten het seizoen. Het heuvelige gebied en kent schitterende vergezichten vanaf de wandelroutes, bospaadjes, fietspaden, ruiterpaden en de zeeweg. De zee bereikt u na een prachtige wandeling door beschermd natuurgebied. Uiteraard kunt u het strand ook met de fiets bereiken.
De klimduin (51m) ligt midden in het centrum van Schoorl, op 300 meter van de bungalow. Wilt u via een andere route naar de zee? U kunt ook met de auto naar het strand bij Hargen / Camperduin (10 min.), Bergen aan Zee(15 min.) of Egmond aan Zee (20 min.).

Pluspunten:

 • Je hebt hier zowel veel bossen als duinen als strand om mooie foto's te maken.

Minpunten:

 • Het Nederlandse weer wat soms erg kan tegen zitten, maar aan de andere kant, bestaat er eigenlijk wel slecht fotografie weer?

Een paar leuke linkjes voor het idee:

http://www.huisje-schoorl.nl/omgeving.php (leuke foto impressie)

http://www.vvvhartvannoordholland.nl/nl/de-regio/informatie-per-plaats/schoorl

**************************************************

Schiphol - Amsterdam / Haarlemmermeer

Korte beschrijving: Luchthaven Schiphol of Amsterdam Airport Schiphol is de grootste Nederlandse luchthaven en een belangrijke, zo niet de belangrijkste luchthaven in Europa.

Pluspunten:

 • Mogelijkheid via het dakterras of via de parkeerplaatsen mooie foto's van vliegtuigen te maken.
 • Schiphol plaza is ook een mooie plek om foto's van mensen te maken

Minpunten:

 • Je bent waarschijnlijk niet de enige die foto's van dat ene vliegtuig wil maken

Linkje naar de website: www.schiphol.nl

Nog een interessant linkje: http://www.schiphol.nl/Reizigers/OpSchiphol/DagjeSchiphol.htm

Overijsel

Deventer - Deventer

Deventer is een stad, gemeente en oude Hanzestad in het oosten van Nederland en in het zuidwesten van de provincie Overijssel. De stad is gelegen aan de IJssel. In het zuidwesten van de gemeente mondt de Schipbeek uit in de IJssel. Het centrum stamt nog uit de Middeleeuwen en alleen om die reden is het al fotogeniek. ’s Avonds echter krijgt dit nog een extra dimensie. Kies een heldere avond uit.

Pluspunten:

 • Leuke oude binnenstad, op een heldere avond ben je echt niet de enige fotograaf.
 • Worden leuke evenementen georganiseerd (bijvoorbeeld Deventer op stelten en het Dickens Festijn).

Minpunten:

 • 's Avonds fotograferen is toch altijd oppassen, ga in ieder geval niet alleen
 • Tijdens de evenementen erg tot extreem druk.

{tab Utrecht}

Militaire Luchtvaart Museum - Soesterberg

Korte beschrijving: In dit museum zijn veel vliegtuigen te zien uit zowel het heden als het verleden. Het meeste staat in 3 grote hangaars maar ook buiten is nog het e.e.a. te zien
Pluspunten:

 • Gratis toegang

Minpunten:

 • Binnen in de hangaars is het erg donker

Linkje naar de website: https://www.nmm.nl/

**************************************************

De Blauwe Kamer (Utrechtslandschap) - tussen Rhenen en Wageningen

In natuurgebied de Blauwe Kamer heeft het water van de Nederrijn vrij spel. Hierdoor is de natuur er voortdurend in beweging. De Blauwe Kamer is een paradijs voor vogelliefhebbers. De vogelkijkhut biedt uitzicht over het vogelrustgebied. Regelmatig laten lepelaars, zilverreigers en aalscholvers zich zien. Met veel geduld en geluk, lukt het misschien om zelfs een visarend voor de lens te krijgen. 

Pluspunten:

 • Een echt natuurgebied.
 • Mooie kudde Konik Paarden
 • Veel uitgezette wandelpaden

Minpunten:

 • De kans om Wild Life te fotograferen hangt sterk af van geduld en geluk.

 

Linkje naar de website: http://www.utrechtslandschap.nl/
(Foto's via Facebook ontvangen)

Zeeland

Berkenhof's Tropical Zoo – Kwadendamme

Ontdek meer dan 50 tropische diersoorten in de Tropical Zoo, Mammoeten, sabeltandtijgers en...

Wat ooit alleen een vlindertuin was is uitgegroeid tot een volwaardige dierentuin. De ANWB heeft al 5 jaar op rij deze dierentuin uitgeroepen tot het leukste uitje van Zeeland.

Pluspunten:

 • Leuke dierentuin, minder bekend in de rest van Nederland daardoor minder druk.

Minpunten:

 • Eigenlijk geen

Zuid Holland

Diergaarde Blijdorp - Rotterdam

Korte beschrijving: Een mooi ruim opgezette dierentuin waar veel verschillende dieren te zien zijn.

Pluspunten:

 • Erg ruim opgezet waardoor de dieren in een mooie natuurlijke omgeving te zien en fotograferen zijn
 • Mooie vlindertuin (Amazonica)

Minpunten:

 • Eten en drinken is best duur
 • Het kan op sommige plekken erg druk zijn
 • Het vele (erg smerige) glas en op andere plekken het gaaswerk is een groot nadeel voor mooie foto’s te kunnen maken.

Link naar de website: http://www.blijdorp.nl

**************************************************

Kinderdijk – Kinderdijk

De Alblasserwaard is een landstreek in het zuidoosten van de Nederlandse provincie Zuid-Holland en vormt tevens het zuidelijk deel van het Groene Hart. Het betreft een laaggelegen en dunbevolkt gebied dat wordt omsloten door rivieren en kanalen. De Alblasserwaard wordt doorsneden door sloten, vaarten en een tweetal kleine riviertjes: de Alblas en de Giessen. En in de laagste, westelijke punt van de Alblasserwaard vindt u het dorp Kinderdijk, waar 19 authentieke, iconische windmolens het polderlandschap sieren…

Pluspunten:

 • Uniek stukje Nederland wat vrij te bezichtigen is (entree wordt geheven voor het oude gemaal en 2 “museum” molens).
 • Fotogeniek is vooral de avond, maar ook overdag is het er leuk fotograferen.

Minpunten:

 • Eigenlijk geen, of het Nederlandse weer moet weer eens een spelbreker zijn om een prachtige zonsondergang om zeep te helpen.

Linkje naar de website: https://www.kinderdijk.nl/

**************************************************

De Pier - Scheveningen

Korte beschrijving: De Pier is geniaal vanwege zijn vorm en symmetrie. Verder is de haven van Scheveningen erg mooi om te bezoeken en om foto's te maken (mede door het vele roest, wat een extra sfeer geeft).

Pluspunten:

 • Verscheidenheid

Minpunten:

 • Kan koud en druk zijn als je in weekend gaat.

Linkje: http://www.pierscheveningen.com

**************************************************

De Keukenhof - Lisse

De Keukenhof is het mooiste lentepark van Nederland! Meer dan zeven miljoen bloembollen zijn met de hand geplant en zorgen voor geur en kleur. Ontdek de actuele trends in tuinieren. Fantastisch om te beleven en te fotograferen!

Pluspunten:

 • Mooie plaats om te oefenen met een groothoek- en een lichtsterk (tele)objectief.
 • Erg mooi park, veel verscheidenheid en wanneer men vroeg in de lente gaat, heeft men een prachtig overzicht over de bollenvelden.

Minpunten:

 • Veel toeristen, soms irritant druk. Ga voor een photoshoot in ieder geval door de week.
 • Goede timing noodzakelijk, e.e.a. afhankelijk van de temperatuur in de lente.

Linkje naar de website: http://www.keukenhof.nl/nl/
Klik op deze link voor Fotografie Tips & Tricks op de Keukenhof

België

Koningsgalerij Brussel (Galerie Royale / Sint Hubertusgalerij) - Brussel

Korte beschrijving: Volgens velen de mooiste straat van Brussel, al lijkt het niet op een straat.

Pluspunten:

 • Mooie plaats om te oefenen met toelopende parallellen, detailfotografie en (eventueel) etalagefotografie.
 • Veel toeristen, soms irritant, maar maak van de gelegenheid gebruik, en zie het als een mooie gelegenheid voor straatfotografie

Minpunten:

 • Te mijden tijdens kerstperiodes (zoals nu dus) wegens de drukte.
 • Niet alle toeristen (lees veel) zijn zich bewust dat jij hier bent om te fotograferen of te experimenteren met fotograferen

Linkje naar de website: http://www.grsh.be/

Duitsland

Anholter Schweiz

Net over de grens bij Zevenaar ligt het wildpark Anholter Schweiz

Anholter Schweiz is een biotoopwildpark, met ongeveer 40 diersoorten in een natuurlijke omgeving en 6 km wandelpaden. Het voeren bij de verblijven is openbaar. Het café “Schweizer Häuschen”, gebouwd in 1893, is idyllisch gelegen op een eiland.

De natuur is het begin van al het leven, helaas wordt dit tegenwoordig vaak vergeten. Anholter Schweiz is een park met meer dan honderd jaar geschiedenis. Het is een plek om tot rust te komen en gewoon te genieten van de schoonheid van de natuur. Neem de tijd om de natuur en zijn inheemse dieren te ontdekken.

Pluspunten:

 • Echt sprake van dieren in hun natuurlijke omgeving. Zonder al te veel moeite maak je hier prachtige foto’s zonder ook maar één stukje storend gaas o.i.d.
 • Leuke evenementen zoals op regelmatige basis een roofvogelshow, mee met de dierenverzorger met de voedingsronde en de mogelijkheid om een dag “dierenverzorger te zijn”. Prachtige gelegenheden om aparte natuur foto’s te maken.
 • Hele jaar open (November tot Maart alleen de weekeinden.)

Minpunten:

 • Eigenlijk geen

 

 

Linkje naar de website: http://www.anholter-schweiz.de/nl/home-nl/

**************************************************

Wildpark Johannismühle

 

Baruth/Mark (op 60 Km van Berlijn)

Vergelijkbaar park als het Anholter Schweiz, met dit verschil dat men er kan overnachten, waardoor het park rustig vanuit Nederland bezocht kan worden. Minimaal drie dagen (uit en thuis) voor uittrekken, maar twee dagen op het park is ook goed mogelijk. Dit geeft dan wat meer kans op verschillende lichtomstandigheden.

Pluspunten:

 • Echt sprake van dieren in hun natuurlijke omgeving. Zonder al te veel moeite maak je hier prachtige foto’s zonder ook maar één stukje storend gaas o.i.d. De Damherten en Edelherten lopen vrij rond in het park.
 • Leuke evenementen zoals een eigen roofvogelshow, mee met de dierenverzorger met de voedingsronde. Prachtige gelegenheden om aparte natuur foto’s te maken.
 • Hele jaar open, met maandag als rustdag (behalve feestmaandagen en brugdagen en tijdens de zomervakantie. Zit je op het park op zo'n maandag is het hele park voor jezelf (samen met de andere vakantie woningen gasten).

Minpunten:

 • Er zijn op korte termijn investeringen nodig voor een aantal dierverblijven

 

Linkje naar de website: http://www.wildpark-johannismuehle.de/

 

**************************************************

 

Route der Industriekultur

De Route der Industriekultur is een Duits netwerk van toeristische bezienswaardigheden in het Ruhrgebied. De route kan gevolgd worden per bus, fiets en auto. Er is echt enorm veel te zien en het is teveel om in één keer te gaan bekijken. Plan verschillende dagen om een onderstaande opsomming aan fotogenieke plekken op te zoeken. Ga nog eens terug, je ziet elke keer opnieuw leuke en mooie dingen om te fotograferen. De hele route geeft een prachtig beeld van de industrialisering van het Ruhrgebied naar WOII.

Pluspunten:

 • Er is enorm veel te zien;
 • Grote verscheidenheid aan gebouwen;
 • Geeft een goede indruk van het Ruhrgebied na WOII, leuk om met fotobewerkingssoftware nostalgische foto's te maken. 

Minpunten:

 • Teveel voor één dag, men zal verschillende keren moeten teruggaan om de gehele route op foto te kunnen vastleggen. (De route is totaal 700 Km. lang)
 • Smog kans in het Ruhrgebied

Hieronder de opsomming van wat er allemaal te zien is.

Tot de 52 hoofdattracties behoren:

 • 24 ankerpunten waarvan drie bezoekerscentra zijn;
 • 15 uitkijkpunten in het industrielandschap;
 • 13 arbeiderswijken.

Ankerpunten en bezoekerscentra

De ankerpunten zijn attractieparken en knooppunten. Beschrijving van west naar oost:

 • Museum der Deutschen Binnenschifffahrt, Duisburg
 • Innenhafen Duisburg
 • LVR-Industriemuseum Oberhausen, vorm. Rheinisches Industriemuseum (RIM)
 • Landschaftspark Duisburg-Nord
 • Gasometer Oberhausen in CentrO
 • Aquarius-Wassermuseum, Mülheim an der Ruhr
 • Villa Hügel, Essen
 • Nordsternpark, Gelsenkirchen
 • Werelderfgoed Zeche Zollverein, Essen
 • Chemiepark Marl
 • Eisenbahnmuseum Bochum-Dahlhausen
 • Henrichshütte, Hattingen
 • Jahrhunderthalle Bochum
 • Umspannwerk Recklinghausen
 • Deutsches Bergbau-Museum, Bochum
 • Zeche Nachtigall, Witten
 • Schiffshebewerk Henrichenburg, Waltrop
 • DASA - Arbeitswelt Ausstellung, Dortmund
 • Kokerei Hansa, Dortmund
 • Zeche Zollern II/IV, Dortmund
 • Hohenhof, Hagen
 • Westfälisches FreilichtmuseumHagen
 • Lindenbrauerei Unna
 • Maximilianpark Hamm

Uitkijkpunten

 • Halde Rheinelbe, Gelsenkirchen
 • Halden Hoppenbruch/Hoheward, tussen Recklinghausen en Herten
 • Halde Schwerin, Castrop-Rauxel
 • Halde Großes Holz, Bergkamen
 • Kissinger Höhe, Hamm
 • Fernsehturm Florian, Dortmund
 • Hohensyburg, Dortmund
 • Berger-Denkmal, Witten
 • Halde Rheinpreußen, Moers
 • Halde Pattberg, Moers
 • Alsumer Berg, Duisburg
 • Halde Haniel, Bottrop
 • Tetraeder, Bottrop
 • Halde Rungenberg, Gelsenkirchen
 • Schurenbachhalde, Essen

Arbeiderswijken

 • Siedlung Flöz Dickebank
 • Dahlhauser Heide
 • Siedlung Teutoburgia, Herne-Börnig
 • Alte Kolonie Eving
 • Ziethenstraße bij de Zeche Preußen
 • Lange Riege
 • Altenhof II
 • Margarethenhöhe
 • Siedlung Rheinpreußen
 • Alt-Siedlung Friedrich-Heinrich
 • Siedlung Eisenheim
 • Gartenstadt Welheim
 • Siedlung Schüngelberg

Themaroutes

Bij de Ankerpunten starten 26 themaroutes, die achtergronden en inkijken in de veelzijdige aspecten van de industriecultuur en verhalen van het ruhrgebied. De themaroutes lopen langs meer dan 900 industrie- en techniekmonumenten.

 • Duisburg: Stad en haven
 • Industrieel Cultuurlandschap Zollverein
 • Duisburg: Industriecultuur aan de Rijn
 • Oberhausen: Industrie maakt de stad
 • Krupp en de stad Essen
 • Dortmund: Driehoek kolen, staal en bier
 • Industriecultuur aan de rivier de Lippe
 • Erzbahn-Emscherbruch
 • Industriecultuur aan Volme en Ennepe
 • Zoutpan, stoom en kolen
 • Vroege industrialisering
 • Geschichte und Gegenwart der Ruhr
 • Op weg naar de blauwe Emscher
 • Kanalen en Scheepsvaart
 • Bahnen im Revier
 • Westfälische Bergbauroute
 • Rheinische Bergbauroute
 • Chemie, Glas en Energie
 • Arbeiderswijken
 • Ondernemersvilla's
 • Brood, Koren en Bier
 • Mythe Ruhrgebied
 • Parks und Gärten
 • Industrienatuur
 • Panorama's und Landmarken
 • Heilige gebouwen

Linkje naar Google Afbeeldingen.

 

 

Joomla templates by a4joomla

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.