Lens afkortingen

Volgend op het artikel alles over lenzen kun je in dit artikel alles vinden over de afkortingen die de verschillende lensfabrikanten hanteren. Tot zover heb ik een samenvatting van de afkortingen van de bekende merken zoals Canon, Nikon, Sony, Samyang, Sigma en Tamron uitgewerkt. Ik hoop dat het wat toevoegt in de keuze voor de juiste lens.

Opbouw artikel
Mijn uitleg is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken.

  1. Lens afkortingen van Canon
  2. Lens afkortingen van Nikon
  3. Lens afkortingen van Samyang
  4. Lens afkortingen van Sigma
  5. Lens afkortingen van Sony
  6. Lens afkortingen van Tamron

1. Lens afkortingen van Canon:

 

AFD

Een aantal oudere lenzen van Canon werken met de autofocus-techniek genaamd Arc Form Drive (AFD). Deze techniek maakt gebruik van een boogvormige motor welke door deze vorm in het objectiefhuis past. De techniek is echter vervangen door de Micro Motor er wordt niet meer in de hedendaagse lenzen gebouwd. Enkele oudere objectieven die gebruik maken van deze objectieven zijn de EF 15mm 1/2.8 Fisheye en de EF 35mm f/2.0. Het gebruik van deze techniek is altijd niet af te leiden uit de modelnaam. Lees meer over autofocus.

DO

Om objectieven compacter en lichter te maken heeft Canon een nieuwe technologie ontwikkeld. Deze technologie gebruikt diffractieve optische (DO) elementen in meerdere lagen waardoor de lenzen kleiner en lichter worden ten opzichte van het traditionele ontwerp. Om chromatische aberratie tegen te gaan maakt deze techniek gebruik van zowel fluoriet als asferische glaselementen. Het gebruik van deze techniek is terug te vinden in de naam van de lens en wordt aangegeven door “DO” in de modelnaam. Lees meer over glaselementen.

EF

De meest voorkomende lenstype is de EF-lens wat voor “electrofocus” staat. EF lenzen kunnen op elke Canon EOS camera gemonteerd worden, zowel analoog als digitaal. Camera’s met een kleinere sensor, ook wel de smallframe camera’s genoemd, moet echter wel rekenen met een cropfactor van 1.3 x of 1.6x.

EF-S

Lenzen van het type EF-S zijn speciaal ontwikkeld voor camera’s met een kleinere sensor, de smallframe camera’s. De lenzen zijn verder licht, compact en erg draagbaar. Let wel dat EF-S lenzen niet gebruikt kunnen worden op camera’s met een grote sensor (de Full Frame camera’s). Doe je dit wel, dan is de kans groot dat je de spiegel van je camera onherstelbaar beschadigd.

EF-M

Lenzen van het type EF-M zijn speciaal ontwikkelt voor de EOS M systeem camera. Wel heeft Canon een lens adapter voor de EOS-M waardoor EF en EF-S lenzen op de EOS-M toegepast kunnen worden.

Fluoriet

Fluoriet is een materiaal met buitengewoon weinig dispersie. Hierdoor is het uitermate geschikt voor het gebruik in een objectief aangezien het de kans op kleurvervorming (chromatische aberratie) aanzienlijk verminderd. Canon was de eerste camerafabrikant die gebruik maakte van dit materiaal en gebruikt het hedendaags nog veel in de L-serie lenzen.

IF

IF staat voor Inner Focus. Hierbij blijft de lengte van de lens onaangepast indien je op een onderwerp scherp stelt. Er komen dus geen lensdelen naar buiten en ook de minimale focusafstand blijft gehandhaafd. Het merendeel van Canon’s L-serie lenzen beschikken over interne focus.

IS

IS staat voor Image Stabilizer, Beeld Stabilisator. Deze technologie vangt bewegingen van de camera op d.m.v. het optisch lenselement los op te hangen in de behuizing waardoor deze de trilling / beweging kan compenseren. Hierdoor kan je als fotograaf je camerasluiter tot soms wel vier stops langer open laten staan, zonder dat je bewegingsonscherpte in je foto krijgt. De Image Stabilizer (IS) is uitgerust op lenzen met IS in de modelnaam. Een voorbeeld is de Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS. Een aantal Canon lenzen met beeldstabilisator zijn uitgerust met twee standen.

Image Stabilizer stand 1:

In de eerste IS stand corrigeert de lens zowel horizontale als verticale trillingen. Deze stand is ideaal bij het fotograferen van stilstaande objecten in donkere ruimtes en zit standaard op lenzen met één image stabilizer stand.

Image Stabilizer stand 2:
De tweede IS stand zit op een aantal selectieve lenzen en corrigeert enkel de verticale trillingen. Hierdoor is het mogelijk om objecten welke van links naar rechts gaan (ook wel pannen genoemd) met stabilisatie te volgen.

Hybrid Image Stabilizer:
De Hybrid Image Stabilizer is een nieuwe beeldstabilisatietechniek en maakt het mogelijk dat de camera zowel hoekverdraaiingen als zijwaartse bewegingen compenseert. Hierdoor is het mogelijk om, met beeldstabilisatie, je onderwerp te volgen van links naar rechts en/of van onder naar boven.

Lees meer over beeldstabilisatie.

L

De L-serie lenzen van Canon zijn de hoogst waardigste lenzen die Canon produceert. Lenzen in de L-serie, wat Luxury betekend, zijn van de hoogst mogelijke kwaliteit en zijn geproduceerd om te presteren in extreme situaties. Deze lenzen onderscheiden zich van de non-L-lenzen op de volgende punten.

Weersbestendig:
Het merendeel van Canon’s L-lenzen zijn weersbestendig. Dit houdt in dat de lens tegen spatwater of stof kan. Canon realiseert dit door de lenzen rubberen afdichtingen te geven bij schakelaars en bedieningsknoppen. Daarnaast weet Canon de ruimte tussen camera en lens te minimaliseren (d.m.v. een afdichtring), waardoor er geen stof of water doorheen kan. Let wel, niet iedere lens uit de L-serie is weersbesteding. Daarnaast moet de Canon body ook weerbestendig zijn wil de afdichting optimaal zijn.

De kleur:
Vrijwel alle L-lenzen, op een enkeling na, zijn wit van kleur. Dit is bewust door Canon gedaan om zoveel mogelijk zonlicht tegen te houden. Hierdoor blijven de lenzen koel en blijven de prestaties optimaal.

Glaselementen:
L-lenzen over hoogwaardige glaselementen met lage dispersie. Hierdoor wordt de kans op chromatische aberratie verminderd.

De Frontlens:
De meeste Canon L-lenzen hebben geen roterende frontlens. Hierdoor kan je als fotograaf goed omgaan met aanpasbare filters zoals polarisatie filters of Cokin filters. Je hoeft immers niet iedere keer dat jij je lens in/ of uitzoomt, ook je polarisatiefilter opnieuw in te stellen.

Full Time Manual Focus (FTM):
Lenzen uit de L-serie beschikken vrijwel allemaal over Full Time Manual Focus (FTM). Dit betekend dat je als fotograaf in de automatische focus modus ook handmatig kan focussen, zonder de schakelaar van autofocus naar handmatige focus te zetten.

Compatible met Extenders:
Een aantal (tele)lenzen uit de Canon L-serie zijn compatible met extenders van Canon. Hierdoor kan het aantal millimeters vermenigvuldigd worden, afhankelijk van welke extender gebruikt wordt. Let er wel op dat de f-waarde van de lens met deze factor vermenigvuldigd wordt. Een Canon EF 70-200 f/4L USM wordt bijvoorbeeld bij gebruik van een Canon Extender EF 1.4x III een 98-280 f/5.6. Let wel; niet iedere lens werkt met een extender. Daarnaast kunnen sommige functies bij het gebruik van ene extender wegvallen. Denk hierbij aan autofocus en beeldstabilisatie.

Micro Motor

De Micro Motor is de opvolger van de AFD techniek. Deze compacte autofocusmotor is een stuk sneller dan zijn voorganger en wordt veel in hedendaagse lenzen toegepast. Enkele objectieven welke gebruik maken van deze techniek zijn de Canon EF-s 18-55 IS en de EF-s 55-250 IS. Het gebruik van deze techniek is niet af te leiden uit de modelnaam. Lees meer over autofocus.

MP-E

Op moment van schrijven is er maar één Canon lens welke de benaming MP-E in zijn modelnaam heeft staan, de Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x macro Photo. Deze lens is speciaal door Canon ontworpen om een sterkere vergrotingsfactor dan 1x te realiseren, zonder enig gebruik van accessoires. De lens kan zowel op analoge als digitale camera’s gebruikt worden. Met de smallframe camera’s, moet echter wel rekening houden met de cropfactor van 1.3 x of 1.6x.

Super ED

Super ED straat voor Super Ultra Low Dispersion en is ontwikkeld door Canon en is een verbeterde versie van Ultra Low Dispersion. Dit materiaal heeft een nog lagere dispersie dan UD-glas en zorgt ervoor dat er nog minder chromatische aberratie optreedt. Het wordt ook veel gebruik in de L-serie lenzen van Canon. Lees meer over glaselementen.

Super Spectra Coating

Om reflectie en overstraling nog meer tegen te gaan heeft Canon de Super Spectra Coating ontwikkeld. Deze coating bestaat uit meerdere lagen is hierdoor nog effectiever.

SWC

Glaselementen kunnen, net zoals ramen, weerspiegelingen veroorzaken. Weerspiegelingen hebben echter een negatieve invloed op de kwaliteit van foto’s aangezien het overstraling en reflectie kan veroorzaken. Om dit tegen te gaan heeft Canon een speciale coating ontwikkeld welke reflectie verminderd en heet Subwavelength Structure Coating (SWC).

TSE

Canon heeft voor haar Tilt Shift lenzen een aparte benaming in de modelnaam geformuleerd. Deze benaming, TS-E, staat voor Tilt Shift – Electro. Lenzen van dit type hebben de mogelijkheid om kantel en hoekbewegingen te maken. Hierdoor kunnen ronde lijnen gecorrigeerd worden door de lenshoek aan te passen (shiften). Daarnaast kan met een groot diafragma een bredere scherptediepteveld gecreëerd door het objectief te kantelen (tilten).

Lenzen in dit type geven alle electronische data, zoals sluitertijd, belichting en diafragma door, maar beschikken niet over autofocus. Dit kan namelijk niet door de kantel en hoekbeweging-mechanismen.

TS-E lenzen kunnen op elke Canon EOS camera gemonteerd worden, zowel analoog als digitaal. Met de smallframe camera’s, moet men echter wel rekening houden met de cropfactor van 1.3 x of 1.6x.

UD (ED)

UD staat voor Ultra Low Disperion elementen en is optisch materiaal wat speciaal door Canon is ontwikkeld om chromatische aberratie tegen te gaan. De elementen bevat een zeer lage concentratie van dispersie en beperkt kleurvervorming tot een minimum. Een andere benaming is UD-glas en wordt veel gebruikt in de L-serie lenzen van Canon. Lees meer over glaselementen.

USM

De Ultrasone motor (USM) is speciaal door Canon ontwikkeld om lenzen snel en geruisloos te laten scherpstellen. Canon lenzen met deze techniek hebben daarnaast ook een hoog stopmoment zodat ze niet doorschieten en het onderwerp alsnog onscherp is. De Ultrasone Motor is er in twee versies, de Ringtype Ultrasone Motor en de Micro Ultrasone Motor.

Ringtype Ultrasone Motor:
De eerste versie van de Ultrasone Motor is van het type Ringtype. Dit is de meest gebruikte techniek en lenzen met deze ringtechniek kunnen in de automatische focus modus, ook handmatig worden bijgesteld. Dit zonder dat de gebruiker de schakelaar naar handmatige focus hoeft om te zetten.

Micro Ultrasone Motor:
Het tweede type USM motor is de Micro USM Motor. Deze techniek heeft het voordeel dat het iets compacter is dan de Ringtype USM Motor. Hierdoor kunnen lenzen die met deze techniek uitgerust iets compacter en lichter zijn dan lenzen met het Ringtype Ultrasone Motor. Daarnaast kunnen een aantal objectieven die uitgerust zijn met deze techniek wel handmatig worden bijgesteld, zoals bij het Ringtype ook het geval is. Daarnaast zijn een aantal objectieven met micro USM zijn in staat om sneller scherp te stellen dan Ringtype Ultrasone Motoren.
Het gebruik van de Ultrasone Motor techniek is af te leiden uit de modelnaam van Canon’s lenzen. Deze lenzen hebben de benaming USM in het modelnaam staan. Er wordt echter geen onderscheid gemaakt tussen Ringtype Ultrasone Motor en Micro Ultrasone Motor in de modelnaam.

Lees meer over autofocus.

(Type) II

Indien een lens van Canon wordt opgevolgd door een nieuwere versie, dan wordt aangegeven door een Romeins getal achter de modelnaam. Zo is de Canon EF 70-200 f/2.8L IS opgevolgd door het nieuwere type, de Canon EF 70-200 f/2.8L IS II.

 

2. Lens afkortingen van Nikon:

 

AF-D

Nikon lenzen met de aanduiding AF-D geven de scherpstelafstand door aan de body. Dit zijn over het algemeen de oudere Nikon lenzen.

AF-G

Nikon lenzen met AF-G als aanduiding zijn lenzen zonder diafragma ring. Deze objectieven zijn enkel geschikt voor nieuwere Nikon camera’s.

AF-S

Nikon lenzen met de aanduiding AF-S beschikken over een autofocusmotor met Silent Wave. Dit zorgt ervoor dat de lenzen sneller en stiller scherpstellen. Lees meer over autofocus.

ASP

ASP geeft aan dat Nikon lenzen met deze aanduiding gebruik maken van Aspherical lens elements (ASP). Dit zijn speciaal asferisch geslepen glaselementen die ervoor zorgen dat lensafwijkingen geminimaliseerd worden. Lees meer over glaselementen.

CRC

CRC staat voor Close Range Correction. Deze techniek zorgt ervoor dat specifieke lenselementen gebruikt worden bij het scherpstellen van dichtbij.

DC

DC staat voor Defocus Image Control. Deze techniek zorgt voor controle van sferische abberatie in voor- en achtergrond.

DX

DX staat voor Digital eXpanded. Dit betekent dat deze lenzen special ontwikkeld zijn voor de crop camera’s van Nikon. Deze lenzen kunnen echter ook gebruikt worden op Full Frame camera’s van Nikon. Deze moet dan wel in de DX stand gezet worden.

ED

Nikon lenzen met ED in de naam beschikken over Extra Low Dispersion elementen waardoor chromatische aberratie wordt tegen gegaan. Lees meer over glaselementen.

IF

IF staat voor Inner Focus. Nikon lenzen met deze techniek blijven qua lengte gelijk indien je op een onderwerp scherp stelt. Er komen dus geen lensdelen naar buiten en ook de minimale focusafstand blijft gehandhaafd.

RF

RF staat voor Rear Focus. Bij Nikon Lenzen met deze aanduiding beweegt de achterste lensgroep om scherp te stellen.

PF

PF staat voor Phase Fresnel. Nikon Lenzen met deze aanduiding maken gebruik van lens-elementen in meerdere lagen waardoor PF lenzen kleiner en lichter zijn dan andere lenzen met een traditionele opbouw. De PF techniek is vergelijkbaar met de DO techniek van Canon maar heeft als nadeel dat felle lichtpunten een ringvormige flare kunnen veroorzaken. Dit lost Nikon op door middel van een speciale functie (PF Flare Control) in Capture NX-D-software waarmee dit effect gecorrigeerd kan worden. Lees meer over glaselementen.

SIC

SIC staat voor Super Integrated Coating. Deze coating zorgt voor correctie van overstraling.

SWM

SWM staat voor Silent Wave Motor. Dit is een zeer stille en snelle scherpstel motor en wordt standaard gebruikt in de AF-S lenzen. Deze scherpstel motor is vergelijkbaar met de USM motor van Canon of de HSM motor van Sigma. Lees meer over autofocus.

VR

VR staat voor Vibration Reduction. Dit is Nikon’s beeldstabilisatie techniek. Lees meer over beeldstabilisatie.

 

3. Lens afkortingen van Samyang:

 

Asperical (AS)

Samyang lenzen met ‘Asperical’ in de naam zijn uitgerust met asferische lenselementen. Dit zijn hoogwaardige lenselementen die sferische aberratie (een zachte waas over een foto) tegen gaan. Lees meer over glaselementen.

CS / CSII

CS staat voor Cropped Sensor. Dit betekend dat deze Samyang lenzen enkel gebruikt kunnen worden op Digitale spiegelreflexcamera’s met een APS-C sensor. CS II staat voor een nieuwere generatie Samyang CS lenzen.

DH

DH staat voor ‘Detachable Lens Hood’. Dit betekent dat deze Samyang lenzen over een afneembare zonnekap beschikken.

ED

ED staat voor Extra Low Dispersion. Samyang lenzen met deze aanduiding hebben lenselementen met Extra Low Dispersion waardoor chromatische aberratie wordt tegen gegaan. Lees meer over glaselementen.

Fish-Eye

Fish-eye lenzen hebben een zeer ruime beeldhoek van 180 graden. Dit wordt aangegeven als ‘Fish-eye’ in de aanduiding.

IF

IF staat voor Inner Focus. Samyang lenzen met de aanduiding IF hebben een interne scherpstelling. Hierdoor blijft de lengte van de lens gelijk bij het scherpstellen. Daarnaast blijft ook de minimale focusafstand gehandhaafd.

MC

MC staat voor Multi Coated. Samyang geeft deze aanduiding op zijn lenzen wanneer deze meerdere malen gecoat zijn waardoor de lens minder gevoelig is voor reflecties.

Mirror

Samyang lenzen met ‘Mirror’ in de aanduiding maken gebruik van spiegels. Hierdoor is de lens (meestal een telelens) compacter dan lenzen met traditionele glaselementen.

MFT

MFT staat voor Micro For Thirds. Samyang lenzen met deze aanduiding zijn enkel te gebruiken op de camera’s Panasonic (Lumix G) en Olympus (PEN).

Preset

Samyang lenzen met de aanduiding ‘Preset’ beschikken over een diafragma ring waarmee je handmatig het diafragma kan instellen.

T/S

T/S staat voor Tilt Shift. T/S lenzen zijn Samyang’s lenzen waarbij kantel en hoekbewegingen gemaakt kunnen worden. Hierdoor kunnen ronde lijnen gecorrigeerd worden (shiften) en kan een breder scherptediepteveld gecreëerd worden (tilten). Deze Samyang lenzen zijn dan ook uitermate geschikt voor architectuur fotografie.

UMC

UMC staat voor Ultra Multi Coated. Dit is Samyang’s vernieuwde coating techniek en heeft de MC (Multi Coated) techniek vervangen.

VDSLR

VDSLR staat voor Video DSLR. Samyang geeft deze aanduiding op haar lenzen die speciaal ontwikkeld zijn voor het maken van video opnamen met een Digitale Spiegelreflexcamera. Deze lenzen hebben ten opzichte van de ‘gewone’ Samyang lenzen, een geoptimaliseerde focus functie.

 

4. Lens afkortingen van Sigma:

 

APO

 
APO staat voor Apochromaat. Dit betekent dat Sigma in deze lens glaselementen met lage mate van dispersie gebruikt (Special Low Dispersion glass). Hierdoor wordt de mate van Chromatische Aberratie tegengegaan. Lees meer over glaselementen.

Art (A)

Sigma’s “A” aanduiding staat voor ART. Lenzen in deze serie zijn van de hoogste kwaliteit en worden uitgerust met hoogwaardige lenselementen. Sigma’s ART lenzen zijn verder uitgerust met indrukwekkende diafragma waarden zoals f1.4. Hierdoor kan je goed spelen met scherptediepte.

ASP / ASF

Indien een Sigma lens is uitgerust met asferische lenselementen, dan krijgt de lens de code ASP of ASF mee. Lees meer over glaselementen.

Contemporary (C)

Sigma’s “C” aanduiding staat voor Contemporary. Sigma’s lenzen uit deze serie gebruiken de nieuwste technieken en zijn zeer compact zonder dat je inlevert op kwaliteit. Deze serie bevat zowel standaard lenzen als telelenzen.

Conv.

Alle Sigma lenzen die geschikt zijn voor Sigma’s Converters krijgen de aanduiding CONV. Hierdoor kan de brandpuntsafstand van de lens verlengd worden waardoor het bereik vergroot wordt.

DC

DC staat voor Direct Crop en deze lenzen van Sigma zijn speciaal ontwikkeld voor Digitale spiegelreflexcamera’s met een APS-C sensor. Sigma’s DC lenzen kunnen niet gebruikt worden op de full frame camera’s van Canon of Sony. Op een Nikon full frame camera zijn deze lenzen wel te gebruiken maar dfan alleen in de DX stand.

DG

DG staat voor Digital Grade en deze lenzen van Sigma zijn speciaal ontwikkeld voor Digitale spiegelreflexcamera’s. Sigma’s DG lenzen kunnen zowel op een Full frame spiegelreflexcamera als op een spiegelreflexcamera met een APS-C sensor gebruikt worden.

DN

DN staat voor Digital Neo en deze lenzen van Sigma zijn speciaal ontwikkeld voor systeemcamera’s van Sony (NEX), Panasonic (Lumix G) en Olympus (PEN). Sigma’s DN lenzen kunnen niet geplaatst worden op fullframe of APS-C spiegelreflexcamera’s.

EX

Sigma waardeert zijn hoogwaardige lenzen serie met de naam EX (Extra Quality). In deze lenzen zitten hoogwaardige glaselementen. Daarnaast zijn vrijwel alle EX lenzen van Sigma uitgerust met een diafragma van f/2.8 of lager. Leuke bijkomstigheid vrijwel alle EX lenzen worden geleverd met een tas en zonnekap. Lees meer over glaselementen.

HSM

Alle Sigma lenzen met de aanduiding HSM zijn voorzien van een Hyper-Sonic Motor. Dit is een zeer accurate, snelle en stille autofocusmotor welke special door Sigma is ontwikkeld. Lees meer over autofocus.

IF

Sigma lenzen met de aanduiding IF hebben een interne scherpstelling. Hierdoor blijft de lengte van de lens gelijk bij het scherpstellen. Daarnaast blijft ook de minimale focusafstand gehandhaafd. IF staat voor Inner Focus.

OS

OS staat voor Optical Stabilizer. Dit is Sigma’s beeldstabilisatie techniek en geeft de gebruiker de mogelijkheid om tot 4 stops extra te belichten. Lees meer over beeldstabilisatie.

RF

Bij alle Sigma lenzen met de aanduiding RF beweegt de achterste lensgroep om scherp te stellen. RF staat dan ook voor Rear Focus.

(Sports) S

Sigma’s “S” aanduiding staat voor Sports. De sigma lenzen uit deze serie maken gebruik van hoogwaardige lenselementen en snelle (HSM) autofocus motoren. Hierdoor zijn deze lenzen uitermate geschikt voor sportfotografie, maar ook voor natuur- en vogelfotografie.

UC

Sigma geeft haar compacte lenzen de code UC (ultra compact) mee. Deze lenzen zijn, zoals de naam al aangeeft, zeer compact.

 

5. Lens afkortingen van Sony:

 

DT

Sony objectieven met de aanduiding DT zijn speciaal ontwikkeld voor crop camera’s.

ED

Sony lenzen met ED in de naam beschikken over Extra Low Dispersion elementen waardoor chromatische aberratie wordt tegengegaan. Lees meer over glaselementen.

G

Sony labelt zijn beste lenzen met de letter ‘G’. Deze lenzen maken gebruik van hoogwaardige glaselementen en SSM scherpstelmotoren.

OSS

OSS staat voor Optical Steady Shot. Dit is Sony’s beeldstabilisatie techniek. Lees meer over beeldstabilisatie.

SAL

Sony lenzen met SAL in de naam zijn geschikt voor spiegel reflexcamera’s.

SAM

SAM staat voor Smooth Autofocus Motor. Deze motor is erg stil en accuraat.

SEL

Sony lenzen met SEL in de naam zijn geschikt voor Sony NEX systeemcamera’s.

SSM

SSM staat voor Super Silent motor. Sony lenzen met deze aanduiding zijn over het algemeen erg stil en snel in het scherpstellen.

T*

Sony lenzen met de T* in de naam maken gebruik van Carl Zeiss’s special ontwikkelde T* coating. Deze coating vermindert reflecties en lens flares.

 

6. Lens afkortingen van Tamron

AD

Anomalous Dispersion (AD) is een speciale glassoort wat Tamron gebruikt in haar objectieven met de omschrijving AD in de naam. Glaselementen met AD gaan chromatische aberratie tegen en zorgen voor een preciezere controle van de lichtstralen. Hierdoor leveren deze Tamron lenzen een hogere kwaliteit dan lenzen zonder deze glaselementen. Lees meer over glaselementen.

ASL

ASL staat voor Aspherical Lens Elements. Alle Tamron lenzen met deze aanduiding beschikken over asferische lenselementen waardoor lensafwijkingen geminimaliseerd worden. Lees meer over glaselementen.

Di

Di staat voor Digital Integrated design. Deze Tamron lenzen zijn specifiek ontworpen voor alle typen digitale spiegelreflexcamera’s. Hierdoor zijn Di lenzen van Tamron te gebruiken op APS-C camera’s en Full Frame camera’s.

Di II

Di II staat voor Digital Integrated design type II. De Tamron lenzen met de aanduiding DI II zijn special ontworpen voor compacte digitale spiegelreflexcamera’s met een APS-C sensor. Deze DI II lenzen kunnen dus niet gebruikt worden op de full frame camera’s van Canon of Sony. Op een Nikon full frame camera zijn deze lenzen wel te gebruiken door de DX mogelijkheid.

Di III

Di III staat voor Digital Integrated design type III. Tamron lenzen met deze aanduiding zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik op de systeemcamera’s van Sony (NEX) met een E-mount. De DI III lenzen hebben dus nergens anders een toepassing.

eBand

Tamron heeft een speciale nano-coating ontwikkeld waardoor reflecties, lensflares en ghosting worden tegengegaan. Tamron heeft deze coating eBAND (Extended Bandwith & Angular-Dependency) genoemd.

FEC

Tamron heeft FEC (Filter Effect Control) speciaal ontworpen om bij het gebruik van een zonnekap, toch nog een polarisatiefilter te kunnen bedienen. Bij Tamron lenzen met FEC is het voorste draaibare deel van de lens verbonden met het schroefdraad. Hierdoor kan de gebruiker simpelweg het schroefdraad draaien door aan het voorste deel van de lens te draaien.

FTM

FTM staat voor Full Time Manual Focus. Tamron lenzen met deze aanduiding beschikken over een technologie waarmee je in de automatische focus stand ook handmatig kan focussen. En dit zonder dat je de schakelaar van autofocus naar handmatige focus hoeft te verzetten.

HID

HID staat voor High Index, High Dispersion. Lenzen met deze afkorting in de naam beschikken over compacte hoogwaardige glaselementen welke chromatische aberratie tegen gaan. Tamron gebruikt deze techniek voornamelijk in haar telelenzen, waardoor deze compacter en lichter worden, zonder verlies van beeld kwaliteit. Lees meer over glaselementen.

IF

IF staat voor Inner Focus. Tamron lenzen met deze aanduiding maken gebruik van interne scherpstelling. Hierdoor blijft de lengte van de lens gelijk bij het scherpstellen en blijft ook de minimale focusafstand gehandhaafd.

LAH LD

LAH LD zijn hybride glas elementen met lage concentratie van dispersie (Low Dispersion). Dankzij de LAH LD glaselementen worden kleurvervormingen en chromatische aberratie in Tamron’s lenzen tot een minimum beperkt. Lees meer over glaselementen.

LD

LD staat voor Low Dispersion. Tamron geeft deze benaming aan haar lenzen welke uitgerust zijn met glaselementen welke lage concentratie van dispersie bevatten. Dankzij de LD glaselementen worden kleurvervormingen en chromatische aberratie in Tamron’s lenzen tot een minimum beperkt. Lees meer over glaselementen.

MR

Tamron geeft haar lenzen de benaming MR (Moisture-resistant) als zij spatwater- en stofdicht zijn.

PZD

PZD staat voor Piezoelectric Drive. Dit is door Tamron ontwikkelde autofocus motor, die niet alleen zeer stil en accuraat werkt, maar ook kleiner is dan menig andere autofocus motoren. Hierdoor is Tamron in staat haar objectieven een stuk compacter en stiller te maken.

RD

Tamron lenzen met een rond diafragma krijgen het label RD (Rounded Diaphragm). Door het gebruik van een rond diafragma is de gebruiker in staat om mooie onscherpte (bokeh) te creëren.

SP

Tamron geeft zijn beste lenzen de benaming SP wat voor Super Performance staat. Lenzen met deze aanduiding maken gebruik van hoogwaardige glaselementen.

USD

USD staat voor Ultrasonic Silent Drive. Tamron lenzen met USD zijn voorzien van een zeer snelle en stille autofocus motor, waardoor het scherpstellen op een onderwerp snel, accuraat en stil functioneert. Lees meer over autofocus.

VC

VC staat voor Vibration Compensation. Dit is de beeldstabilisatie techniek van Tamron. Dankzij deze beeldstabilisatie techniek heeft de gebruiker de mogelijkheid om 3 tot 4 stops extra te belichten. Lees meer over beeldstabilisatie.

XLD

XLD staat voor Extra Low Dispersion. Tamron geeft deze benaming aan haar lenzen welke uitgerust zijn met glaselementen welke extra lage concentratie van dispersie bevatten. Dankzij de XLD glaselementen worden chromatische aberratie en kleurvervormingen in Tamron’s lenzen tot een minimum beperkt.

XR

Door het gebruik van XR (Extra Refractive Index) glaselementen is Tamron in staat om compacte lenzen te maken zonder verlies van kwaliteit. XR glaselementen hebben namelijk de eigenschap lichtstralen onder een steile (en dus kortere) hoek te bundelen. Daarnaast wordt de beeldkwaliteit van een foto dankzij de XR glaselementen verbeterd. Dit komt omdat XR glaselementen optische aberraties tegen gaan.

ZL

ZL staat voor Zoom-Lock. Lenzen met deze aanduiding beschikken over een schakelaar waarmee de zoomfunctie van de lens op slot gezet kan worden. Hierdoor kan de lens tijdens transport beschermd worden.

 

Mogelijk vul ik de list in de toekomst nog aan, mist u een afkorting of informatie over een ander merk, neemt u gerust contact op via het contactformulier

 

e

 
Joomla templates by a4joomla

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.