Waterfotografie
Of het nu het onderwerp van een foto is of simpelweg een onderdeel van de compositie, water kan een indrukwekkende bijdrage leveren aan het effect van een foto.
De komst van de lente biedt extra veel mogelijkheden om in je foto's met water te experimenteren. In deze Tips & Tricks leer je om de mogelijkheden zo goed mogelijk te benutten en zo onvergetelijke foto's te maken.
De volgende zaken worden besproken:
- Locatie en reflectie
- Ochtendnevel
- Watervallen en beken laten vervagen
- Opnamen maken van regendruppels
- Polarisatiefilters
Locatie en reflectie:
Een van de grootste voordelen van opnamen maken waarin water een rol speelt, is dat water overal om ons heen te vinden is. Woon je in de stad, kijk dan na een fikse regenbui eens rond in het centrum. De stoepen en straten zijn nat en w
eerspiegelen de gebouwen en de lucht. Je kunt deze reflectie in je compositie gebruiken en meer kleur en leven in je foto's brengen dan zonder regen mogelijk was geweest. Je kunt zelfs boeiende foto's maken van louter reflecties.
Maar dat geldt natuurlijk niet alleen voor de stad. In landelijke gebieden kan een perfect spiegelbeeld in een meer een krachtig beeld opleveren. Water biedt bovendien een geweldige gelegenheid om opnamen te maken van dieren in het wild. Rivieren en plassen vormen een perfecte achtergrond voor watervogels, vooral in het voorjaar, als ze jongen hebben. En als je geduld hebt, zie je misschien ook herten of oeverbewoners.
Ochtendnevel
In de vroege lente-ochtend ontstaat vaak mist, die oplost als de temperatuur stijgt. Hoewel mist en nevel soms hardnekkig kunnen zijn, zul je normaal gesproken bij het krieken van de dag moeten opstaan om het beste resultaat te bereiken. Vooral als je daarbij gebruik wilt maken van het licht van de opkomende zon.
Voor een fotograaf is het voornaamste voordeel van mist het 'atmosferische perspectief'. Een object dicht bij de camera laat een normaal contrast en een normale kleurverzadiging zien, omdat de lichtstralen niet veel mist op hun pad hebben gevonden. Een object dat verder van de camera is verwijderd, laat minder contrast en verzadiging zien, omdat meer lichtstralen zijn geabsorbeerd of in verschillende richtingen zijn geleid door de waterdeeltjes in de lucht. Minder contrast en verzadiging kan de heldere kleur van een object veranderen in een gelijkmatig vaalblauw of grijs.
Heuvels op de achtergrond zijn soms nauwelijks te onderscheiden, wat het beeld extra veel diepte geeft. Het effect is nog duidelijker als je opnamen maakt in de richting van de zon, zodat objecten die zich dicht bij de camera bevinden, veranderen in silhouetten.
Deze techniek wordt vaak gebruikt bij landschapsfoto's, vooral waarbij de ene heuvel na de andere in de verte verdwijnt. Mist kan echter vrijwel elke scène van karakter laten veranderen.
Watervallen en beken laten vervagen
Vaak wordt gezegd dat een foto een momentopname is, maar soms kun je meer dan alleen maar een moment vastleggen. Een langere sluitertijd kan bewegingen vervagen en dat leidt tot prachtige effecten als je opnamen maakt van stromend water.
Wanneer je een stromend beekje of een waterval fotografeert met een belichtingstijd van een seconde of meer, lijkt het water wit door de vervaagde beweging. Dit geeft het water een vloeiend uiterlijk, waarin de beweging op een ongewone manier zichtbaar is.
Maar om dit effect met succes te realiseren, moet je je goed voorbereiden. Als je opnamen met een lange sluitertijd wilt maken heb je ten eerste een statief nodig, of in ieder geval iets stevigs waarop je je camera kunt laten rusten. Vervolgens kies je de laagst mogelijke ISO-instelling.
Selecteer nu de modus Diafragmavoorkeuze AE (Av) en kies het kleinst mogelijke diafragma (hoogste f/-waarde). Deze twee instellingen moeten samen een sluitertijd mogelijk maken die lang genoeg is om het gewenste effect te bereiken. Als dit niet het geval is, probeer dan met een filter, zoals een grijsfilter of een polarisatiefilter, de hoeveelheid licht te beperken die de camera binnenkomt.
Probeer verschillende diafragma's uit om te zien welk effect dit heeft op de sluitertijd en de uiteindelijke foto.
Opnamen maken van regendruppels
Je kunt ook eens een langere sluitertijd uitproberen wanneer je foto's maakt tijdens een regenbui. Elke regendruppel beweegt tijdens de belichting een klein stukje, waardoor je langwerpige waterstralen krijgt. Het beste effect bereik je als je de camera naar het licht richt, zodat de regendruppels vanaf de andere kant worden verlicht. Vergeet niet om een statief te gebruiken of iets stevigs waarop je de camera kunt laten rusten.
Polarisatiefilters
Zoals al eerder gezegd, kunnen reflecties in water van een goede foto een geweldige foto maken. Maar reflecties kunnen ook lastig zijn. Als je een opname wilt maken van een goudvis in een vijver,
kan het gebeuren dat je alleen maar een reflectie van de lucht krijgt.
Bovendien kunnen reflecties de aandacht afleiden van het voornaamste onderwerp van de foto. Op zulke momenten is een polarisatiefilter handig.
Met dit filter kun je reflecties verminderen of zelfs helemaal uitbannen. Het filter werkt alleen bij oppervlakken die niet van metaal zijn, zoals water, en alleen als het zich in een hoek van ongeveer 45° ten opzichte van het oppervlak bevindt, en als het op de juiste positie voor de lens is gedraaid. Dit klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar in de praktijk wordt het gebruik al gauw een tweede natuur.
Met een polarisatiefilter kun je ook het blauw van de lucht donkerder maken. Kortom het is een handige accessoire. Je kunt onmogelijk alle effecten van een polarisatiefilter creëren met beeldbewerkingsoftware, m.a.w. dit filter mag niet ontbreken bij je standaarduitrusting.