Het veelzijdige Brazilië is natuurlijk bekend om het uitbundige carnaval, en om de eindeloze stranden en de vele koloniale steden met Portugese invloeden. Maar het is een reusachtig land met overweldigende natuur, zoals het Amazone gebied, de enorme Iguaçu watervallen en natuurlijk de Pantanal, één van werelds mooiste wetlands. Een vakantie naar Brazilië geeft mogelijkheden ten over om ook de bruisende steden te ontdekken en kennis te maken met de uitbundige bevolking, welke bestaat uit een mengelmoes van culturen, wat zich uit in onder andere de dansen en gebruiken.

Iguaçu

 

Accommodaties

Brazilië kent hotels in alle soorten en maten, luxe en minder luxe. Buiten het Amazone gebied en de Pantanal om maken we gebruik van goede 3- en 4 sterrenhotels én sfeervolle Pousada's. Een Pousada is een typisch Braziliaanse accommodatie, veelal in prachtige gerestaureerde gebouwen met een uitgesproken Braziliaanse sfeer.

Op een aantal plaatsen, zoals in Manaus en Buzios,  bieden wij zelfs luxe 5-sterrenhotels aan. De meeste hotels beschikken over een zwembad en een restaurant. Uw kamer is voorzien van een eigen badkamer met douche en toilet en beschikt over airconditioning. De meeste reisorganisaties controleren de hotels 2 maal per jaar op service en kwaliteit.

De junglelodges in de Amazone en in de Pantanal zijn wat eenvoudiger, maar door de unieke ligging in de ongerepte natuur en ver van het toeristische gebied is het een geweldige ervaring. We hebben zoveel mogelijk getracht accommodaties uit te zoeken, die karakteristiek zijn voor de omgeving en geschikt zijn voor fotografen. En om eerlijk te zijn, zijn we hier goed in geslaagd.

 

Elektriciteit

In Brazilië is het voltage veelal 110 Volt, maar in sommige gebieden wisselt dit tussen de 110 en 220 Volt. Controleert u eerst goed wat het voltage is, anders kunnen uw apparaten doorbranden.

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen, maar daar is hier een “Amerikaanse” platte stekker voor nodig, een zgn. “wereldstekker” kan ook.

Eten en drinken

Als begin enige prijsindicatie van maaltijden:
Ontbijt: tussen 3 en 5 euro.
Lunch: tussen de 6 en 10 euro
Diner: tussen 8 en 15 euro, afhankelijk van de hoeveelheid en luxe.

Brazilië heeft een eigen keuken, maar kent ook specialiteiten uit landen als Afrika, Portugal, Italië, Japan, Amerika en Duitsland. De Braziliaanse keuken is zeker de moeite waard. Op elke menukaart staat bife (rundvlees), dat op talloze manieren wordt bereid. Daarbij serveert men vaak exotische sauzen, niet al te pittig en zeker met een goede smaak.

Er bestaan verschillende nationale gerechten. De Feijoada is bijv. hét nationale gerecht en bestaat uit rijst, bonen, rundvlees, varkensvlees en spek. Voor een goede feijoada is een uitgebreide voorbereiding nodig en dat schiet er bij sommige hotels en restaurants nog wel in.
Het tweede nationaal gerecht is Churrasco en bestaat uit grote stukken rundvlees dat aan lange pinnen boven het vuur geroosterd wordt. Churrasco wordt geserveerd met salades en diverse bijgerechten.
In restaurants deelt een ober vaak de vleespennen rond en gaat daarmee door totdat iedereen vol zit.

Om goed te eten hoeft men in Brazilië zeker niet naar chique restaurants te gaan, want vaak is in middenklasse restaurants het eten en de bediening net zo goed. Wel wordt het afgeraden om de zelfgemaakte ijssoorten en etenswaren te eten, die op straat worden verkocht.

Batida en Caipirinha zijn de nationale dranken en bestaan uit suikerrietbrandewijn, suiker en citroensap of sappen van diverse vruchten. Een Braziliaans kopje koffie is naar onze maatstaven vrij sterk, maar als het met veel suiker gedronken wordt went dat zeker wel.
Ook een (lokaal) biertje is zeker nooit weg, maar daarnaast zijn er ook legio alcoholvrije mogelijkheden. Populair zijn de vruchtensappen (succos), die in alle smaken te krijgen zijn, de kokosnootsappen (água de coco) en de suikerrietsappen (caldo de cana) zijn zeker aan te bevelen, maar………… pas aan beginnen als uw maag en darmen zich aangepast hebben!

 

Fotograferen

Het is niet verstandig om militaire objecten op de gevoelige plaat vast te leggen en ook politieagenten worden liever niet gefotografeerd, maar verder vinden de meeste Brazilianen het leuk om gefotografeerd te worden en poseren graag voor u.
Let er wel op dat u niet te opdringerig te werk gaat en vraag altijd eerst even toestemming voordat u een foto maakt.
Het geven van een kleine fooi, als u een foto maakt, geeft een nog mooier plaatje!

Wees voorzichtig met uw camera en hang deze niet op uw buik of in een opvallende fototas aan de schouder, maar stop hem, om diefstal tegen te gaan, weg in een rugtas en hang deze op uw buik.

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory cards zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. Daarom het advies neem voldoende opslagruimte voor uw camera mee, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter laten informeren welke memory cards voor uw camera geschikt zijn, ook kan er een verschil in kwaliteit zijn. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol. Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.

 

Geld en Valuta

De Braziliaanse munteenheid is de Real, strak gekoppeld aan US$ en heeft dezelfde onderverdeling. (10, 25 en 50 cents.) Voor € 1,- ontvangt u ong. 2,43 BRL. (Brasillian Real., oktober 2011)
Ook daardoor is er naar Braziliaanse begrippen redelijk weinig inflatie.

Reischeques en contant geld
U hoeft geen travellercheques meer mee te nemen, omdat het bijna onmogelijk is deze in te wisselen in Brazilië. Dollars en Euro's kunnen bijna overal ingewisseld worden

Bankpassen en creditcards
Pinnen kan in het hele land. Zeker in de grote plaatsen en zelfs op het vliegveld van Manaus, midden in het Amazone gebied. Uw reisleider informeert u ter plekke bij welke bankketens u geld kunt pinnen en zal ook "pin-stops" inplannen.
Creditcards, zoals VISA en Mastercard, worden in de grotere hotels en winkels geaccepteerd en verder kunt u met uw VISA Card geld pinnen bij de Banco do Brasil en Bradesco, maar pinnen met een creditcard brengt extra kosten met zich mee.

Indien u onderweg gebruik maakt van uw creditcard is het van het grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of uw pinpas. Let er daarom op dat niemand uw pincode kan zien als u betaalt of geld opneemt met uw pinpas. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u problemen voorkomen.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. Niemand kan hiervoor verantwoordelijk gesteld worden, behalve uzelf.

 

Nuttige adressen

Consulaat van Brazilië:
Stationsplein 45
3013 AK Rotterdam
Tel: 010-4119656/7

Ambassade van Brazilië:
Reimersbeek 2
1082 AG Amsterdam
Tel: 020-301 5611

Brazilian Embassy & Brazilian Tourist Office:
32 Green Street London,
W1Y 4AT
Tel: (0171) 499 0877
Fax: (0171) 493 5101 of 493 4621
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Website: http://www.brazil.org.uk

Nederlandse Ambassade in Brazilië:
SES - Q 801, lote 5,
CEP 70405-900 Brasília-DF.
Tel.: 00-55-61-3214769, 3215437,
Fax: 00-55-61-3211518.
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Paspoort en Visum

Uw paspoort dient bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig zijn en moet minstens nog één lege visumpagina bevatten. Verder kan u gevraagd worden naar een bewijs van een retourvlucht, of een vlucht naar een volgende bestemming, inclusief de daarbij behorende documenten. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.
U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. Met welk reisburo we ook reizen, geen van hen aanvaardt enige aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zo nodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques,
fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS-centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies of diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopie polis reisverzekering en zeker een kopie van uw medisch paspoort, (evt. aangevuld met de Latijnse namen van uw medicijnen) en het telefoon- en faxnummer van de reisorganisatie.
Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!

 

Souvenirs

Brazilië leent zich uitstekend voor winkelen en vooral de lokale markten zijn een lust voor het oog.
De meeste dorpen en stadjes houden eens per week een markt en als u de kans krijgt moet u er absoluut eens één bezoeken en zo op de verschillende markten leuke koopjes op de kop tikken.

De prijzen zijn altijd lager in vergelijking met de winkels in de toeristische gebieden, al zal het op sommige markten niet meevallen om een echt koopje te bemachtigen.
Afdingen is dan ook een absolute must en zelfs diegenen die beweren daar erg behendig in te zijn, zullen het hier moeilijk hebben. De meeste marktlui zijn in het afdingen absoluut door de wol geverfd.
Begin altijd met een prijs die ver onder de vraagprijs ligt en probeer dan ergens in het midden uit te komen.
Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.

 

Telefoon, internet en post

Bellen naar Nederland is verhoudingsgewijs redelijk voordelig en dat kan vanuit de hotels of met behulp van een telefoonkaart vanuit een (blauwe=internationaal) telefooncel.
Een telefoonkaart koopt u in een kiosk of een kaartenautomaat.
Wilt u collect call bellen, dan draait u het nummer 000111, en vraagt u naar een International operator en die helpt u verder. Om vanuit Brazilië naar Nederland te bellen, draait u eerst ‘002131’ gevolgd door het netnummer zonder 0 en dan het abonneenummer.

Bellen met uw mobiele toestel is moeilijk. Wij adviseren u om voor vertrek contact op te nemen met uw provider om te informeren naar de mogelijkheden en vooral: de kosten! Mobiel bellen blijft duur!

Mailen, de goedkoopste manier om met het thuisfront in contact te blijven, kunt u vanuit de businesscentra van de betere hotels, de grotere winkelcentra en natuurlijk de vele internetcafés.
Postkantoren zijn geopend op werkdagen tussen 08.00 - 17.00 uur en op zaterdag tussen 08.00 en 12.00 uur.

 

Tijdsverschil

Brazilië is een groot land en heeft daardoor verschillende tijdzones. Het tijdsverschil met Brazilie bedraagt 5 a 6 uur in de zomer en 3 a 4 uur in de winter (in Brazilie is het dan zomertijd). Gedurende een korte, tussenliggende periode is het tijdsverschil 4 uur. (Vroeger dan in Nederland).

 

Tips en fooien

WaitressHet geven van fooien is in Brazilië heel gebruikelijk en zeker wanneer u tevreden bent met de service is een fooi geven van 10 tot 15% van de totale rekening als normaal te beschouwen.
In landen als Brazilië ontvangt personeel dat werkzaam is in de dienstverlening een minimaal inkomen en ieder extraatje wordt zeer gewaardeerd.
Controleert u, voor u gaat betalen, de nota of het service- of bedieningsgeld al dan niet is inbegrepen.

Als richtlijnen voor andere gelegenheden gelden de volgende bedragen:
* taxichauffeurs 15% van de rekening,
* kamermeisjes USD 1 per dag,
* bellboys USD 0,50 per koffer,
* de chauffeur tijdens uw rondreis USD 2 en de tourleader USD 3 per dag.

Deze richtlijnen gelden natuurlijk alleen wanneer u tevreden bent met de kwaliteit van de service.
Tijdens onze rondreizen is het gebruikelijk dat de tourleader een gezamenlijke fooienpot voorstelt, zodat hij/zij u niet regelmatig om geld voor fooien en andere zaken hoeft te vragen.

 

Vaccinaties/Gezondheid

Advies van de Reisdokter: voor een bezoek aan Brazilië zijn de volgende vaccinaties aanbevolen:

* D.T.P. Hepatitis A en B en Gele koorts.
* Malariaprofilaxe is alleen noodzakelijk als u in het Amazonegebied komt en dan ook nog afhankelijk van de tijd dat u daar bent.

Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de daarvoor bestemde instanties zoals de GG & GD, Meditel e.d. De GG & GD heeft een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505. (niet gratis.) Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

Let op:  de aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn. Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee drinken (met suiker) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier meestal de oorzaak van. Neem uzelf in acht en neem geregeld even rust!

Mocht u op uw verre reis toch te maken krijgen met deze verschijnselen, dan kan in zo’n geval advies van een lokale arts vaak verdere problemen voorkomen. Neem daarom geen risico en bij twijfel altijd een arts raadplegen!

Veiligheid

Net als in ieder ander arm land is er in Brazilië veel kleine criminaliteit en die vindt meestal plaats in de wijken rond toeristische trekpleisters zoals: hotels, discotheken, bars en nachtclubs, maar ook in de stadsbussen wordt veel gestolen.
Luchthavens, busstations en andere openbare gelegenheden zijn ook plaatsen waar veel zakkenrollers rondlopen, met als favoriete objecten: laptops, aktetassen en andere handbagage.

Verschillende Braziliaanse steden hebben een gespecialiseerd politiecorps dat met name de toeristenbuurten in de gaten houdt. In Rio de Janeiro moet u, met name in de gebieden rond de stranden, extra op uw hoede zijn, want daar zijn vooral toeristen het slachtoffer van diefstal en berovingen.
Het is gebruikelijk op het strand een kuil te graven en daar uw bezittingen te laten!.

Een algemeen advies voor reizigers naar Zuid-Amerika is: laat uw sieraden en dure horloges thuis en vervang deze door imitaties. Raakt u deze kwijt dan heeft u in ieder geval geen probleem.
Draag verder uw reisdocumenten en geld in een tasje onder uw kleding, of laat ze achter in de kluis van uw hotel en blijf altijd alert!

 

Vervoer

U dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn, dan dat we hier in Nederland gewend zijn.

De auto is verreweg het belangrijkste vervoermiddel in Brazilië, maar aan de rijstijl van de Brazilianen moeten wij wel even wennen. Stoplichten worden massaal genegeerd en verkeersborden staan er eigenlijk alleen maar voor de sier. Brazilianen zijn wegpiraten en het verkeer is doorgaans een chaos.

Kortom, wie zich toch in een (dure) huurauto de weg op waagt, moet voortdurend op zijn hoede zijn. Verstandiger is het (wanneer u er zelfstandig op uit wilt trekken) een taxi te nemen en de duurste (maar nog altijd goedkoper dan in Nederland) zijn de telefonisch te bestellen taxi’s. De taxi’s die men op straat aan kunt houden, zijn een stuk voordeliger.

Mensen die geïnteresseerd zijn in het alledaagse Braziliaanse leven, zouden eens een ritje met de stadsbus moeten maken. Een ervaring op zich,maar let u bij dit soort excursies echter wel goed op uw portemonnee en andere kostbaarheden.

Maar ook het vliegtuig is hier niet meer weg te denken en vanwege de enorme afstanden is het luchtlijnennet zeer dicht en goed ontwikkeld. Bijna elke grote plaats is zo bereikbaar en binnenlandse vluchten kunnen vanuit Nederland gereserveerd worden.

 

Werelderfgoed

Werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat onvervangbaar en uniek is en beschouwd moet worden als eigendom van de hele wereld. Het gaat hier om monumenten, gebouwencomplexen en landschappen. De commissie voor het Werelderfgoed heeft als voornaamste taak het opstellen van de lijst van het Werelderfgoed. De volgende projecten in Brazilië staan op de lijst:

1980 Historisch centrum van Ouro Preto
1982 Historisch centrum van Olinda
1983 Jezuïetenmissies van de Guaraní (gedeeltelijk in Argentinië) San Ignacio Mini, Santa Ana, Nuestra Señora de Loreto, Santa Maria Mayor, Sao Miguel das Missoes
1985 Historisch centrum van Salvador de Bahia (Pelourinho)
1985 Heiligdom van Bom Jesus do Congonhas
1986 Nationaal park Iguaçu (foto)
1987 Brasilia
1991 Nationaal park Serra da Capivara
1997 Historisch centrum van São Luís
1999 Historisch centrum van Diamantina
1999 Discovery Coast Atlantic Forest Reserves
1999 Atlantic Forest Southeast Reserves
2000 Pantanal Conservation Area
2000 Central Amazon Conservation Complex
2001 Beschermde gebieden van Cerrado: nationale parken Chapada dos Veadeiros en Emas
2001 Eilanden in de Atlantische Oceaan: Reservaten Fernando de Noronha en Atol das Rocas
2001 Historisch centrum van Goiás
2010 São Franciscoplein in de stad São Cristóvão

 

Carnaval in Rio

Wereldwijd is het Carnaval in Rio de Janeiro wel het meest bekend. Voor de Cariocas (inwoners van Rio) en de vele bezoekers het hoogtepunt van het jaar.

Brazilië heeft een cultureel diverse geschiedenis. Denk aan de Portugese, Caribische en Afrikaanse invloeden bijvoorbeeld. Dit zie je terug in het feest en de vierders. Sambamuziek, prachtige schaarsgeklede mensen en kleurrijke optochten.

Het Carnaval in Rio vindt tegelijk met het onze plaats. Het begint op zaterdag en eindigt op dinsdag. Daarmee houden de overeenkomsten eigenlijk direct op. Het is bijvoorbeeld in februari/maart zomer in Rio waardoor het ook mogelijk is om blote kostuums te dragen. Niets geen boerenkiel met daaronder thermisch ondergoed om geen kou te vatten op Rosenmontag

 

Blonde Capucijnaap

Wetenschappers hebben in mei 2006, een nieuwe apensoort ontdekt. De groep van 18 Cebus queirozi, een blonde soort Capucijnaap, leeft in een overgebleven stuk Atlantisch regenwoud.

Ooit bedekte dit woud de natte heuvels langs de kust van Brazilië. Omdat de kolonisatie van Brazilië zich vooral langs de kust afspeelde, is dit ecosysteem voor een groot deel verdwenen. Dat maakt deze ontdekking ook zo bijzonder: het is een relatief grote diersoort in een relatief dichtbevolkt gebied. Deze groep van 18 dieren is de dans ontsprongen door zich te verschuilen in twee kleine stukjes regenwoud omringt door moeras.

 

Braziliaanse drank is hip fuifnummer

Brazilië heeft de wereld veroverd met Cachaça, een sterke drank die uit suikerriet wordt gedistilleerd. De Brazilianen maken zich sterk dat hun nationale drank even populair is als rum, tequila en wodka.

Cachaça is het basisingrediënt van de 'Caipirinha', een feestelijke cocktail. De Caipirinha wordt in een breed glas gemaakt. Op de bodem gaat een limoen die in acht stukken is gesneden. Daarover gaat een flinke eetlepel rietsuiker. Met een stamper wordt limoen met rietsuiker goed gemengd. Het glas afvullen met crushed ice en dan een ruime deciliter cachaça eroverheen gieten. Drinken met een rietje!

 

 

 

 

Joomla templates by a4joomla

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.