Costa Rica is een land vol natuurschatten en staat wereldwijd bekend om haar jarenlange natuurbescherming, en het 'duurzame toerisme'. Het heeft werkelijk ook alle typen natuur binnen haar grenzen, variërend van tropische regenwouden, nevelwouden, droog tropisch bos en savannen tot vulkanisch gebied en mangrove wouden. Daarnaast kent Costa Rica een zeer rijke Flora & Fauna, met o.a. vele soorten apen, gifkikkers, kaaimannen, leguanen en vele vogelsoorten, 865 om precies te zijn. Een fotografie reis naar Costa Rica is prima af te sluiten aan één van de prachtige tropische palmstranden!

 

Fauna

De dierenwereld van Costa Rica is zeer rijk en bevat zowel Noord-Amerikaanse, Zuid-Amerikaanse als typisch Midden-Amerikaanse componenten. Tot de eerste groep zijn bijvoorbeeld de wasbeer en de prairiewolf te rekenen, onder andere de apen en de miereneters behoren tot de tweede groep en tenslotte maken onder meer de quetzal en de aardbeigifkikker deel uit van de derde groep.

 

Marine Turtle HatchlingDe meeste land diersoorten leven in de regenwouden, terwijl de koraalriffen de grootste soortenrijkdom bevatten van de mariene biotopen.

In totaal leven er in Costa Rica duizenden soorten ongewervelde dieren, circa 150 soorten amfibieën, ongeveer 215 reptielensoorten, rond de 865 soorten vogels (10% van het totale aantal vogels en meer soorten dan in heel Noord-Amerika!) en meer dan 240 zoogdiersoorten.

 

Tortuga marina (Zeeschildpad)

 

De snelheid van een zeeschildpad varieert, van 3 tot 30 km/u. De meeste soorten kunnen enorme afstanden afleggen. Zeeschildpadden eten voornamelijk kwallen, kreeftachtigen en inktvissen. Vijanden van zeeschildpadden zijn grote rovende vissen, maar jongere dieren die kleiner en zachter zijn worden door van alles belaagd en zelfs door watervogels als meeuwen uit het water gepikt.

Volwassen exemplaren zijn vaak langer dan een meter (met uitzondering van Lepidochelys -soorten) en hebben weinig te duchten van natuurlijke vijanden. De paring vindt plaats in zee, de schildpadden bijten elkaar vaak in de nek. Om de een à twee jaar komen de wijfjes naar het strand om eieren te leggen. Ze zijn zeer kieskeurig in hun strandkeuze en gaan altijd terug naar het gebied waar ze zelf ooit geboren waren, op enkele soorten na. Op zandstranden graaft het wijfje met haar flipper-achtige achterpoten een kuil van 30 tot 50 cm diep en deponeert daarin haar eieren. Tijdens het afzetten van de eitjes raakt ze in een soort trance waardoor ze makkelijk benaderd kan worden.Als het vrouwtje weer bijkomt gooit ze de kuil dicht en kruipt terug naar zee.

 

Werelderfgoed

Werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat onvervangbaar en uniek is en beschouwd moet worden als eigendom van de hele wereld. Het gaat hier om monumenten, gebouwencomplexen en landschappen. De commissie voor het Werelderfgoed heeft als voornaamste taak het opstellen van de lijst van het Werelderfgoed. De volgende projecten in Costa Rica staan op de lijst:

1983: Nationaal park Talamanca Range La Amistad Reserves/La Amistad (gedeelte Panama)
1997: Nationaal park Cocoseiland
1999: Area de Conservación Guanacaste

 

Accommodatie

Costa Rica is geen land met een perfecte infrastructuur en ook zult u er weinig super-de-luxe hotels aantreffen, hoewel de eerste luxe internationale ketenhotels aan de westkust al verschijnen. De lodges, posadas en hotels, die wij geselecteerd hebben, vallen allemaal in de goede middenklasse. Alle kamers zijn minimaal voorzien van een eigen badkamer met douche en toilet en beschikken over een fan of airco. Sommige hotels hebben een zwembad. We zorgen altijd dat de geboekte accommodaties karakteristiek zijn voor de omgeving en dat deze regelmatig door de verschillende reisorganisaties worden gecontroleerd op service en kwaliteit.

Elektriciteit

De elektriciteit bedraagt 110 Volt en de stopcontacten zijn Amerikaans. In de meeste lodges, posadas en hotels kunt u uw accu’s en batterijen eenvoudig opladen. In de verschillende lodges kan het voorkomen dat de elektriciteit uitvalt of dat er even geen elektriciteit is omdat het aggregaat onderhoud nodig heeft om i.v.m. andere redenen wordt uitgezet. Het meenemen van een zaklantaarn en extra batterijen is daarom geen overbodige luxe!

Eten en drinken

U kunt in Costa Rica voor weinig geld uitstekend eten. Vooral vlees, vis, salades en lokale specialiteiten zijn van prima kwaliteit. Specialiteiten zijn ceviche (heerlijke vissalade in limoensap), Caldo (maaltijdsoep), frijoles (bruine bonen), Tortilla's, avocadosalades, barbecuegerechten en uitstekende steaks. De Comida Tipica (dagelijkse keuken) wordt gekenmerkt door gerechten als rijst, zwarte bonen, bakbananen, zoete aardappelen en maïs, waarbij veel gebruikt wordt gemaakt van kip en vlees en men een overvloed aan groenten en allerlei tropische vruchten kent. Olla de Carne (een vleessoep met veel groenten) en Sopa Negra (een zwarte bonen soep met groenten en een hardgekookt ei) zijn typisch Costaricaanse gerechten,  die overal geserveerd worden. Over het algemeen zijn de gerechten prettig gekruid en niet zo pittig als in de omringende landen.Pipas zijn minikokosnoten, die overal langs de kant van de weg worden verkocht en een prima dorstlesser zijn. In de refrescos (frisdranken) wordt veel verse vruchtensap verwerkt, evenals in de batidos (milkshakes). De bekendste biermerken zijn Bavaria, Tropical en Imperial. Bekende cocktails zijn Pina Colada en uiteraard de Cuba Libre.beert u ook eens de tortilla’s en gevulde salade met palmharten.

Indicatie van prijzen voor maaltijden:
Ontbijt: ongeveer 6 tot 8 Euro, lunch/diner: ongeveer 12 tot 15 Euro, afhankelijk van hoeveelheid en luxe.
In de restaurants zijn uitstekende wijnen verkrijgbaar (Chileens en Amerikaans) voor circa 10 à 20 Euro per fles.

Extra informatie

Hoe groet je elkaar in Costa Rica? Waar en wanneer kun je er het beste gifkikkers zien? Heeft het zin om je mobiele telefoon mee te nemen op reis? Antwoorden op deze en nog veel meer vragen vind je op Costa Rica Virtualguide, de meest actuele en betrouwbare site voor mensen die zich voorbereiden op reis naar dit prachtige land.

Fotograferen

Costa Rica is absoluut fotogeniek!
Het fotograferen of filmen van de plaatselijke bevolking is geen probleem, maar het is natuurlijk wel netjes om van tevoren even toestemming te vragen.
Bij aankomst gaat uw bagage op de luchthaven door röntgenapparatuur, die, naar zeggen, niet film- en geheugenkaartsafe is.

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory cards zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. Daarom het advies neem voldoende opslagruimte voor uw camera mee, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter laten informeren welke memory cards voor uw camera geschikt zijn, ook kan er een verschil in kwaliteit zijn. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol. Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.

Geld en Valuta

De munteenheid in Costa Rica is de Colon. U ontvangt voor elke euro ongeveer 701,04 Colones (zeer onderhevig aan verandering, koers oktober 2011). Ook met Amerikaanse Dollars kunt u goed terecht, maar dan betaalt u in verhouding meestal teveel!

Colones VisaContant geld  
De lokale munteenheid van Costa Rica is de Costa Ricaanse Colon. Wij adviseren om met name Amerikaanse Dollars in contanten mee te nemen en ter plekke geld op te nemen met uw pinpas (wereldpas). Euro's zijn minder algemeen geaccepteerd en de geldende koers is vaak laag. Vaak worden ook contante Dollars geaccepteerd als betaalmiddel, zo kunt u de excursies in Costa Rica in cash Dollars betalen. Het is raadzaam om contanten, in kleine coupures, te bestellen (of bij het GWK te halen.). Dit omdat niet alle banken of hotels altijd voldoende Colones beschikbaar hebben om te wisselen.Bankpassen en creditcards
Pinnen kan in Costa Rica op veel plaatsen en is de meest gangbare manier om over geld te beschikken. Let u er echter wel op dat veel pinautomaten na 22.00 uur geen geld meer afgeven. Dit om diefstal te voorkomen. Met creditcards kunt u ook bijna overal terecht, in restaurants, winkels en hotels (met uitzondering van hotel Ensenada in de Golf van Nicoya en de accommdaties in Rincon de la Vieja).
Vergeet uw pincode voor uw creditcard niet!

Op veel plaatsen kunt u betalen met Mastercard en Visa. Indien u onderweg gebruik maakt van uw creditcard is het van het grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of uw pinpas. Let er daarom op dat niemand uw pincode kan zien als u betaalt of geld opneemt met uw pinpas. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u een heleboel problemen voorkomen.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. Niemand kan hiervoor verantwoordelijk gesteld worden, behalve uzelf.

 

Nuttige adressen

Ambassade van Costa Rica:
Laan Copes van Cattenburch 46
2585 GB Den Haag
Tel: 070 358 0780
Fax: 070 358 4754

Nederlandse Ambassade Costa Rica:
Oficentro Sabana Sur
Edificio 3, piso 3
Apartado Postal 10.285
1000 San José
Tel.: 00506 296 1490
Fax: 00506 296 2933

Paspoort en Visum

Uw paspoort dient bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig zijn en moet minstens nog één lege visumpagina bevatten. Verder kan u gevraagd worden naar een bewijs van een retourvlucht, of een vlucht naar een volgende bestemming, inclusief de daarbij behorende documenten. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.
U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. Met welk reisburo we ook reizen, geen van hen aanvaardt enige aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zo nodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoon- faxnummer van FOX Vakanties.
Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!

Paspoort en Visum (deel 2)

VERPLICHTE ELEKTRONISCHE REISTOESTEMMING (ESTA)
U bent verplicht elektronische reistoestemming te verkrijgen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA, voordat u aan boord kunt gaan van een vliegtuig of schip naar de VS. Indien u naar Costa Rica reist via de Verenigde Staten, dient u deze toestemming dus aan te vragen. De aanvraag valt onder uw eigen verantwoording, dit kan niet via FOX Vakanties gerealiseerd worden. U loopt het risico op een hoge boete wanneer u zich niet van te voren registreert. Voor een online aanvraag kunt u naar de website van ESTA gaan: https://esta.cbp.dhs.gov/. De Amerikaanse overheid brengt hiervoor 14 dollar in rekening. Deze kosten dient u per credit card te voldoen tijdens de aanvraag. De vragen die worden gesteld, zijn vergelijkbaar met die op het huidige aankomst/vertrekformulier I-94, dat momenteel voor aankomst in de VS moet worden ingevuld. Bij het invullen van uw gegevens dient u erop te letten dat deze overeenkomen met de gegevens zoals in uw paspoort vermeld. Dit voorkomt problemen bij check in van uw vlucht. BELANGRIJK: de letter O komt niet voor in een Nederlands paspoortnummer. U dient te allen tijde het cijfer 0 te gebruiken. Op het formulier zijn de vragen gemarkeerd met een * van belang voor uw reistoestemming.

Wij raden u aan de aanvraag tijdig in te dienen (tenminste 3 dagen vóór vertrek). ESTA geeft in de meeste gevallen onmiddellijk autorisatie nadat u de gevraagde informatie heeft ingevuld maar in sommige gevallen kan het 3 dagen in beslag nemen. Als geen toestemming wordt gegeven dient u een spoedvisum aan te vragen via de Amerikaanse ambassade. De autorisatie dient u mee te nemen op reis daar u deze nodig heeft bij aankomst in de VS.
De autorisatie is geldig voor een periode van maximaal 2 jaar of tot de datum waarop uw paspoort verloopt, tenzij de toestemming eerder wordt herroepen. Gegevens met betrekking tot verblijfadres, vluchtnummer etc. moet u wel per reis actualiseren. Indien u niet via ESTA van te voren reistoestemming hebt aangevraagd en verkregen, loopt u het risico dat u vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in de VS. In het ergste geval kan u zelfs de toegang worden geweigerd. Personen met een niet-Nederlands paspoort kunnen verplicht zijn een visum aan te vragen zie: https://esta.cbp.dhs.gov/.

De Europese Unie en de VS hebben een internationale overeenkomst. Er vindt overdracht plaats van bepaalde reis- en reserveringsgegevens van passagiers (PNR) die naar, van en door de VS vliegen. De autoriteiten van de VS gebruiken deze PNR-gegevens ter preventie en bestrijding van m.n. terrorisme, maar eventueel ook om te vergelijken met lijsten van passagiers die een veiligheidsrisico vormen. Deze gegevens worden 15 jaar bewaard en kunnen met andere autoriteiten worden uitgewisseld. Gegevens die verband houden met een specifieke zaak kunnen langer worden bewaard.

Souvenirs

Met uitzondering van San José zult u tijdens uw rondreis geen of nauwelijks souvenirwinkeltjes vinden. Op de plaatselijke mercado’s vindt u allerlei soorten tropisch fruit en andere levensbehoeften.
In de wat grotere plaatsen aan de kust vindt u winkeltjes met verschillende houtsnijwerken, T-shirts met opdruk, kleurrijke kleden uit Guatemala, replica’s van kikkertjes en de typische opvouwbare houten stoelen. Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de  Douane.

Telefoon, internet en post

Post voor het buitenland kunt u het beste afgeven bij het postkantoor of bij hotelrecepties.
Gebruikt u nooit de brievenbussen op straat! Ansichtkaarten en brieven zijn per luchtpost tussen de 6 dagen en 3 weken onderweg. In de grotere steden kunt u bij postkantoren en hotelrecepties via de satelliettelefoon rechtstreeks telefoneren met Nederland. Houdt u er rekening mee dat de hotelreceptie een behoorlijk bedrag extra rekent voor bemiddelingskosten.
Rechtstreeks bellen vanuit een telefooncel, de zogenaamde Radiografica, is mogelijk, maar vaak staan hier lange rijen met wachtenden.
Het gebruik van een mobiele telefoon is enkel in de grote steden mogelijk met KPN en Vodafone.
Wij adviseren u om, voor vertrek, bij uw provider te informeren naar de mogelijkheden van het gebruik van uw mobiele telefoon en de kosten!
Een collect call kan worden aangevraagd via nummer 116 of 0800 03 11111. Wilt u naar Nederland bellen, dan draait u 0031, voor België 0032 en vervolgens het abonneenummer.
Internetten kan redelijk goedkoop (een paar dollar) in de grote steden in de internetcafés.

Tijdsverschil

In Costa Rica is het tijdens onze wintertijd zeven uur vroeger dan in Nederland en tijdens de zomertijd is het verschil acht uur.

Tips en fooien

Het geven van fooien is gebruikelijk in Costa Rica, omdat er geen bedieningsgeld berekend wordt. In restaurants wordt over het algemeen een fooi van 15% van de rekening gegeven.
Kamermeisjes in hotels, waar u langer verblijft, verwachten meestal 1 US dollar per dag.
Voor parkeerwachters, toiletdames, en taxichauffeurs geldt een kleinere fooi.

Vaccinaties/Gezondheid

Advies van de Reisdokter:
Er zijn momenteel geen vaccinaties verplicht gesteld.
Malaria komt enkel nog heel sporadisch voor aan de Caribische kust, ten zuiden van Limón. 


Voor meer informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de daarvoor bestemde instanties zoals de GG & GD, Meditel e.d. De GG & GD heeft een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505. (niet gratis.) Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

Let op:  de aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn. Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee drinken (met suiker) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier meestal de oorzaak van. Neem uzelf in acht en neem geregeld even rust!

Mocht u op uw verre reis toch te maken krijgen met deze verschijnselen, dan kan in zo’n geval advies van een lokale arts vaak verdere problemen voorkomen. Neem daarom geen risico en bij twijfel altijd een arts raadplegen!

Veiligheid

Zoals overal ter wereld dient u ook in Midden-Amerika en zeker in San José voorzichtig te zijn met uw bezittingen. Laat om te beginnen uw sieraden thuis, u heeft er niets aan onderweg en het vraagt vaak om moeilijkheden. Koop goedkope imitaties, raakt u die kwijt, dan heeft is er niets aan de hand.
Uw reisdocumenten en geld kunt u het beste afgeven bij de receptie van uw hotel, die deze voor u in de kluis opbergt. Dit kost een paar Colones, maar geeft u een rustig gevoel.
Voor toeristen is Costa Rica een relatief veilig land. Net als in alle landen waar ook ter wereld moet u, met name in de grote stad en op het strand, goed op uw spullen passen en deze niet onbeheerd laten.
In San José is het raadzaam uw rugzakje op de borst te dragen.

Vervoer

De wegen rond San José zijn redelijk, maar het verkeer is zeer chaotisch.
De wegen in het binnenland en in de nationale parken zijn soms ronduit slecht en zitten vol met gaten en kuilen. De treinverbindingen zijn minimaal, want slechts tussen San José, Cartago en Heredia rijdt een trein, net zoals tussen Limón en Rio Estrella.

Een auto huren, veelal terreinwagens, is behoorlijk kostbaar en ze hebben vaak een eigen risico van $750. Als u dit van plan bent, is het zaak dat u goed Spaans spreekt. De wegaanduidingen zijn minimaal en worden uitsluitend in het Spaans aangegeven, net zoals de bevolking, die hoofdzakelijk alleen maar Spaans spreekt! In veel gevallen zijn transfers tussen de verschillende bestemmingen een beter alternatief.

Als laatste

Reist u via de Verenigde Staten en wilt u uw bagage op slot doen? Gebruik dan een slot dat door de Amerikaanse overheid (Transportation Security Administration of TSA) eenvoudig herkend en geopend kan worden. Sloten, die niet herkend worden, mogen tijdens de controle door TSA in de VS opengebroken worden. Deze 'TSA Bagage Sloten zijn o.a. te koop op Schiphol Plaza en veel koffers die tegenwoordig verkocht worden zijn al voorzien van deze TSA sloten.

 

Joomla templates by a4joomla

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.